Teljesül a fiúk álma, a működő légdeszka?

Amióta Marty McFly 26 évvel ezelőtt járt a mában, sokak fantáziáját izgatja a légdeszka. A Lexus állítja: rájöttek a megoldásra. Vajon valóban összeértek a szálak?

A bambuszból készült Slide elnevezésű deszka folyékony nitrogénnel hűtött szupravezetőkkel lebeg rögzített mágnesek felett – olvashatjuk a luxus autógyártó honlapján. A légdeszkát bemutató kisfilmet alig két nap alatt már több mint kétmillióan látták a Youtube-on. Lent mi is menézhetjük. Többen azonban nem hisznek a szemüknek.

Az tény, hogy körülbelül egy centivel a talaj fölött lebeg egy deszka a felvételen – önmagában. Senki nem áll rajta. Ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy a Lexus technológiájával valóban légdeszkázhatnánk-e, mint Marty McFly, amikor ellátogatott a jövőbe, 2015-be.

A technikai újításokat bemutató Gizmodo blognak annyit sikerült megtudnia a gyártótól, hogy német és brit fejlesztők készítették 18 hónap alatt a légdeszkát. Használhatóságát pedig Barcelonában próbálgatja majd egy profi deszkás. Viszont a deszka csak ellenőrzött körülmények között működik – árulta el a Lexus szóvivője, Moe Durand az USA Today-nek.

Éppen ez az, ami kétséget ébreszt. Ugyanis a japán luxusmárkán kívül még rengetegen dolgoznak a légdeszka megalkotásán. Az eddigi próbálkozások eredményei csak mágneses felületen tudtak mozogni. Hogy sikerült-e a Lexusnak legyőznie ezt az akadályt, vagy csak márkaépítésről van szó, az hamarosan kiderül. Az autógyár ugyanis a következő hetekre további videókat ígér a légdeszkáról.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez