Újabb háborúra készül Oroszország

Oroszország az utóbbi időben nagy mennyiségű katonai felszerelést és lőszert halmozott fel az ukrán-orosz határ orosz oldalán – mondta egy NATO-tábornok.

Vlagyimir Putyin orosz államfő még nem végzett Kelet-Ukrajnában, és ez abból is látszik, hogy Oroszország az utóbbi időben nagy mennyiségű katonai felszerelést és lőszert halmozott fel a két ország közötti határ orosz oldalán – figyelmeztetett Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka csütörtökön.

A parancsnok szerint az Ukrajna és Oroszország közötti határ “szélesre van tárva”, s ez lehetővé teszi a különböző felszerelések szabad szállítását a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatistáknak. Az ukrán határ közelében állomásoztatott orosz katonák száma nem sokat változott az elmúlt hónapokban, az amerikai hadsereg helyzetértékelése szerint azonban Moszkva olyan mennyiségben halmozott fel felszereléseket és lőszereket a térségben, amely katonai műveletek támogatására szolgálhat – mondta. Ukrajnában “olyan kiképzett erőket látunk, amelyek orosz vezetés alatt állnak és amelyek készek bármilyen műveletre a Donyeck térségben” – fogalmazott a főparancsnok.

A tábornok elmondta, noha az orosz elnök nyilvánvalóvá tette, nem akarja, hogy Kijev a Nyugathoz közeledjen, az ukrán kormány továbbra is ellenáll Moszkvának. “Ezért aztán nem gondolom, hogy Putyin végzett volna Kelet-Ukrajnában” – hangsúlyozta Breedlove, aki szerint Ukrajna az orosz remények ellenére még mindig a nyugati hatalmaktól vár támogatást a konfliktus rendezésére. A Kreml továbbra is vehemensen tagadja, hogy katonákkal és hadi eszközökkel támogatná a szakadároknak az ukrán erőkkel szembeni harcát.

(MTI)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez