Kiürült a város – újra hódít az Iszlám Állam

Legalább harmincezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására az Iszlám Állam offenzívája miatt az északkelet-szíriai, kurd többségű Haszake városban – jelentette a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság nevű humanitárius szervezet hétfőn. Sam Duerden, a szervezet illetékese azt mondta, hogy a menekülteknek élelmiszerre, ivóvízre és egészségügyi ellátásra van sürgősen szükségük.

Sokan a közeli településekre menekültek, legalább tízezren pedig iskolákban vagy közösségi központokban kerestek menedéket. Duerden elmondta: a menekülők főként nők és gyerekek, köztük sokan olyanok, akik már Haszakébe is más háborús övezetekből érkeztek. “Az emberek arról beszélnek, hogy lényegében kiürül a város” – mondta a tisztségviselő.

A szélsőséges iszlamisták csütörtökön foglalták el a hadseregtől Haszake egyes részeit. A városban, amelyet korábban megosztva uraltak a kormányerők és a kurd harcosok, azóta is harcok folynak a szembenállók között.

A SANA szíriai állami hírügynökség arról számolt be hétfő délelőtt, hogy a kormányhadsereg haszakei légicsapásaiban az Iszlám Állam több fegyverese meghalt. Biztonsági források szerint a kormányerőknek sikerült előrenyomulniuk a városban.

Ugyancsak hétfőn egy, a dzsihadistákhoz közeli hírügynökség nyilvánosságra hozott egy felvételt a Haszake utcáin zajló összecsapásokról. A videó tanúsága szerint az Iszlám Állam harcosai ellenőrzésük alá vontak egy sportközpontot a városban. Haszake térségében légitámadásokat hajtott végre az Egyesült Államok vezette koalíció is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, több mint négy éve tartó szíriai polgárháború halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 230 ezret.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez