Így törhet ki a 3. világháború jövőre?

Az Oroszország és az Egyesült Államok között háborút vizionáló szakértők és döntéshozók szerint Észtországból indulna a nyílt konfliktus. Bár a játék soktényezős, és több esetben is elkerülhető a háború, a vox.com a legpesszimistább forgatókönyvet is felvázolta folyamatábráján.

Tehát a kiindulási pont az apró balti állam, Észtország. A NATO tagjaként jogosan kér segítséget fenyegetettség esetén az Egyesült Államoktól és Európától. Az amerikaiak telepítenek is nehézfegyvereket a térségbe, hogy elrettentsék az orosz agressziót.

Mindeközben a Szovjetunió egykori részeként ma is jelentős orosz kisebbség él Észtországban. Az orosz állami média hatására könnyen elégedetlenségre buzdíthatóak, ahogy ez Ukrajnában is megtörtént bő egy évvel ezelőtt. Éppen ennek a lehetőségétől tart Tallinn és a NATO egyaránt.

A NATO-nak mindenképpen reagálnia kellene egy esetleges orosz incidensre Észtországban. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete azonban nem feltétlenül volna egységes a kérdésben. Emiatt vagy feloszlana a szervezet, vagy nyílt háború kezdődne a NATO és Moszkva között.

Ha sem a békés megoldást, sem a konfliktus befagyasztását nem sikerülne elérni, akkor feltehetően az oroszok megszállnák Észtországot, a NATO pedig az orosz határmenti várost, Narvát. Erről a pontról könnyedén küldhetőek már egymásnak a hadüzenetek.

Ha nem sikerülne véget vetni az észtországi NATO-orosz háborúnak, akkor a folyamatábra szerint a NATO megtámadná Oroszországot, sőt Moszkva elfoglalása is elképzelhető. A nyílt agresszióra az oroszok nukleáris fegyverekkel kezdenének fenyegetőzni. Békés rendezés híján a konfliktus új szintre, a korlátozott nukleáris háborúra lépne.

Miközben a kölcsönös támadások miatt már világszerte érzékelhetőek volnának a környezeti károsodások, az amerikai légvédelem (NORAD) orosz rakétatámadást jelezne. Ebben az esetben gyors döntéseket kellene hozniuk a feleknek: lőni, vagy nem lőni.

Ha nem derülne ki, hogy az oroszok csak blöfföltek, és az amerikaiak is bevetnék nukleáris fegyvereiket, akkor mindkét oldalon folyamatosan növekedne az értelmetlen halálos áldozatok száma.

Mielőtt az atomháború elpusztítaná a világot, a folyamatábra több lehetőséget is felvázol. Az oroszok megtámadhatják Európát, bombát dobhatnak az Egyesült Államokra. Ugyanakkor azt sem zárható ki, hogy a Kreml elveszítené uralmát fegyverei fölött, és hatalmas veszteségekkel a porba hullna.

(Visited 44 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Mecseki László

    elhárító rendszerek is működnek elfognák az első rakétákat a tengeralatjárókat is a válaszcsapás az ellenfél nuk potenciáljára irányulna egy nukleálisan szennyezett terület birtokbavétele bonyolult és költséges
    azoké maradna akik ott élnek (csernobil azoké akik ottmaradtak) nem is tudom mi értelme lenne stratégiai bombázásnak (ami ugye a II VH-ban az ipar megsemmisítése volt N országban) dehát azok után hogy ledobták mi az amin “osztozkodni lehetne” nem lenne nyugat- moszkva és kelet-moszkva stb a harctéri alkalmazás is egy hülyeség ( amikor a vegyvédelmi kiképsésem volt az volt a röhejes hogy egyetlen tiszt sem akadt- beleértve 3 és 4 csillagosokat- akinek halvány lila gőze lett volna egy haditerv kivitelezhetőségéről és hasznáról azóta is így van nem lehet egyetlen komolyabb tanulmányt találni erről a témáról ha valaki tud olyant amit érdemes elolvasni értesítsen kérem
    JA! és a kaja meg a elsősegélyhely sátorban volt stronsiummal és jóddal átitatva el sem akartam hinni csak később jöttem rá hogy minket hullává képeztek ki azon a gyakorlaton hát ennyi

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez