Földöntúli tájak a NASA űrfotóin – Bolíviából

Mintha csak egy idegen bolygóról készültek volna a NASA által publikált a „nap fotói”. A Nemzetközi Űrállomásról hazaküldött képeken ugyanis a bolíviai Potosí tartomány egyik legfelkapottabb turistalátványossága, a valóban földöntúli színekben játszó Laguna Colorado látható, amely még a NASA szakértőit is rabul ejtette.

A különleges képet a Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája készítette még áprilisban, ám a NASA obszervatóriuma csak a múlt héten publikálta honlapján a felvételt. A rendhagyó légköri viszonyoknak – az alacsony páratartalomnak és a felhőzet teljes hiányának- köszönhetően a 4300 méteres magasságban fekvő Laguna Coloradáról készült kitűnő minőségű fotó bolygónk egy alig ismert arcát tárja elénk.

Az Eduardo Avaroa nemzeti parkban fekvő tó sós vizének színét a környék magas ásványtartalmának és a lagúnában élő algafajoknak köszönheti, amelyeknek pigmentje olykor barnás, olykor pedig meghökkentő, vöröses árnyalatra színezi a különleges andoki természeti csodát.

laguna colorada1

A Laguna Colorada ad otthont a szintén vöröses-rózsaszínes színben játszó andoki flamingóknak, amelyek vándormadarak ezreivel fészkelnek a védett élőhelyen. A vörös lagúna mellett szintén Potosí tartományban található a szemet gyönyörködtető Laguna Verde – azaz a zöld tó, amelyet pedig vízének magnézium-, arzén- és ólomtartalma fest rikító zöldre.

lagunaverde

A behavazott vulkánoktól övezett Laguna Coloradát 1990-ben nyilvánították „nemzetközileg fontos vízi élőhelynek” és a „Világ Hetedik Csodájának” megtisztelő címére is pályáztatták a bolíviai turisztikai hatóságok, igaz, sikertelenül. Ez azonban mitsem von le az egyedülálló tájak szépségéből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez