Ismét egyoldalú tűzszünetet hirdetett a FARC

Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői (FARC) ismét egyoldalú tűzszünetet hirdetettek az ország július 20-ai függetlenségi évfordulójától számított egy hónapig. Ezzel a közel 50 éve dúló fegyveres konfliktus végleges lezárását kívánják előmozdítani a baloldali gerillák.

A FARC gesztusára reagálva Juan Manuel Santos kolumbiai államfő úgy nyilatkozott, hogy bár a dél-amerikai ország kormánya kétségkívül értékeli a felkelők lépését, a végleges tűzszüneti megállapodás aláírásához ennél többre lesz szükség.

Az elmúlt hónapokban a mostani immár a második alkalom, hogy a FARC a fegyveres akciók egyoldalú beszüntetését vállalta. Az idei első tűzszünet – amelyet a FARC határozatlan időre hirdetett meg – május 22-én ért véget, miután a kormány újraindította a felkelők elleni légi hadműveleteket.

Május óta a FARC a hadsereg akciói ellenére jelentős operatív képességekről tett tanúbizonyságot, fokozva a kormányerők és az áramszolgáltató, valamint az olajtermelő infrastruktúra ellen intézet támadásait. A gerillák aktivitására a hadsereg újabb bombázásokkal felelt, aminek következményeként az idei júniust a 2012-ben megkezdett béketárgyalásokat követő legvéresebb hónapként értékeltek az elemzők.

A FARC tűszünete kétségkívül fontos lépés a konfliktussal járó erőszak mérséklése felé, azonban korántsem jelenti a kétoldalú és végleges fegyvernyugvás hajnalát – tartja a BBC Mundónak nyilatkozó Jorge Restrepo biztonságpolitikai szakértő.

A kolumbiai kormány szerint a konfliktus lezárására csak akkor van esély, ha a FARC véglegesen hajlandó letenni a fegyvert, és gerilláit egy, a fegyveres erők és a békefolyamat fölött bábáskodó nemzetközi szervezetek által ellenőrizhető régióban koncentrálná.

A FARC azonban ez idáig nem volt hajlandó leszerelni harcosait, és a 2012-ben Havannában, kubai és norvég közvetítéssel kezdődött béketárgyalások legérzékenyebb pontjaiban továbbra sem született megállapodás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez