“Isten veled falafel, helló, McDonald’s” – Így ünnepel Irán

Többségükben fiatal iráni nők és férfiak táncoltak az utcákon, az autósok dudaszóval ünnepelték a hatok csoportjával a teheráni atomprogramról kötött megállapodást a fővárosban, amely reményeik szerint véget vet a gazdasági szankciók és a nemzetközi elszigeteltség évtizedeinek.

Irániak milliói követték hónapok óta feszült figyelemmel a tárgyalásokat, arra várva, hogy stabilizálódik a szankciók tépázta gazdaság és könnyebb lesz az életük.

A megállapodás bejelentése után percekkel a többi között egy tréfás üzenet jelent meg az iráni mobiltelefonokon: “Isten veled falafel, helló, McDonald’s”. Egy másik vicces üzenet szerint iráni riál helyett a jövőben amerikai dollár lesz a banki automatákban.

A főváros zsúfolt északi negyedében autórádiókból áradt a hangos zene, fiatalok vuvuzela formájú sípokat fújtak. Ilyen ünneplést csak akkor látni Teheránban, ha focicsapatuk bejut a világbajnokságra. Helyi lakosok szerint a rendőrök nem zavarták meg az ünneplést, sőt néhányan csatlakoztak is a lelkes tömeghez. Egy rendőrségi szóvivő szerint a hatóságok addig nem lépnek közbe, amíg a vallási erkölcsöt nem sértik meg.

Több fiatal nemzeti zászlót terített a vállára, Haszan Róháni elnök arcképével kezükben, a győzelem jelét mutogatták, és azt skandálták: “köszönjük, Róháni”. Néhányan Mir Huszein Muszávi házi őrizetben lévő ellenzéki politikus jelszavát – Sosem adjuk fel a reményt – idéző táblákat tartottak kezükben.

A megállapodás megkötéséről szóló hírt egyenes adásban közvetítette az állami televízió. Barack Obama amerikai elnök egyik beszédét is sugározták, ami hónapokkal korábban elképzelhetetlen lett volna. Egy elektromos cikkeket árusító boltban az emberek a tévék köré gyűltek, és megtapsolták Róháni beszédét.

“Ez az első lépés ahhoz, hogy a barátkozzunk a világgal” – írta Bahar Gorbáni 36 éves iszfaháni háziasszony. “Azt hiszem, az atomprogramról szóló megállapodás legnagyobb eredménye a logika és a párbeszéd győzelme a kardcsörtetés és az erőszak fölött”.

Televíziós beszédében Róháni elnök “a zsarnoki lépések végének” és a “világgal való együttműködés kezdetének” nevezte a megállapodást. A keményvonalasok bírálták a megegyezést, a tárgyalásokat támogató Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője még nem foglalt állást a megállapodás kapcsán.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez