Magyar szósz a világ legerősebbje

Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen. A világ legerősebb önteteinek megmérettetésén a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában lett első a Chili Hungaria Manufaktúra terméke.

Az amerikai seregszemlén a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában. A Spirit of Attila a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet, ezen a kategórián kívül csak kettő volt, amelyben erősebb termékek indultak – idézte Diczkó Lászlót, a Chili Hungaria Manufaktúra vezetőjét, a Vilagzsam.hu az MTI-re hivatkozva.

A Spirit of Attila kétféle paprikából készül: a szellem csiliből és egy dorset naga nevű paprikából. Mindkettő volt már Guinness rekorder erejét tekintve. Ezeknél erősebb fajtákból készült szószok kerülnek az X-Hot kategóriába. “A legerősebb, Ultra Hot csoportban európai termék nem is igen indulhat, mert az Európai Unióban kötött, hogy bizonyos élelmiszerekhez milyen adalékot lehet tenni. Ebben az esetben a kapszaicin kerül hozzáadásra, az unión belül azonban csak természetes úton lehet ezt bármilyen élelmiszerhez hozzáadni. Az unión kívül vonatott vagy szintetikus kapszaicint is lehet használni az ételekhez, így a legerősebb kategóriában csak ezek a termékek indulhatnak” – mondta a készítő.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez