Szent háború és terror Kínában

Szíriából visszatért ujgur férfiakat tartóztattak le Kínában azzal a gyanúval, hogy külföldi kiképzésüket követően terrorcselekmények elkövetésére készültek – jelentette a Global Times című angol nyelvű kínai napilap.

A lap szerint egyikük a Kínai Központi Televízió (CCTV) adásában vallotta be – sárga rabmellényben -, hogy még év elején bombatámadásra készült Hopej tartomány székvárosában, Sicsiacsuang egyik bevásárlóközpontjában.

Az Ekber néven említett férfi állítólag a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) terrorszervezettől kapott kiképzést, miután 2013-ban külföldön találkozott egy közvetítővel, bizonyos Elivel. Utóbbi 3 hónapot töltött Szíriában, ahol megtanulta a fegyverhasználatot és a robbanószerkezetek készítését.

A Global Times idézte a kínai külügyminisztériumot, amely szerint az északnyugat-kínai hszincsiangi régió önállóságáért harcoló ETIM a Közel-Keletre csábítja ujgur követőit azzal a céllal, hogy később visszaküldje őket kínai földre, szent háborúba.

A lap megszólaltatta Vang Kuo-hsziangot, a pekingi társadalomtudományi akadémia professzorát, aki szerint a beszervezést általában zarándoklatok alkalmával, családi és baráti összeköttetések révén végzik. Vang szerint a példák azt mutatják, hogy az egyetemi hallgatók különösen “veszélyeztetettek”, hiszen életkorukból adódóan lázadnak, keresik önmagukat, s könnyebben válnak agymosás áldozataivá.

A kínai média a napokban számolt be arról, hogy a délnyugat-kínai Jünnan tartományban idén már 553, illegális határsértésre is készülő szökevényt fogtak el, és négy terroristát lelőttek. A beszámoló szerint az őrizetbe vettek nagy része szélsőséges vallási nézetek hatása alatt állt és kész volt dzsihadista harcban részt venni.

Kép: Ujgur férfiak (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez