Újabb csapás az al Shababra Szomáliában

A szomáliai kormányerők és az AMISOM békefenntartók elfoglalták Barderét, amely az al Shabab lázadók egyik utolsó fellegvára volt Délnyugat-Szomáliában.

Kisebb összecsapásokat leszámítva a szövetséges csapatok könnyedén vették át az ellenőrzést a város felett, amely 2008 óta volt a szomáliai radikális iszlamisták rémuralma alatt.

Helyi lakosok a BBC-nek elmondták, hogy az al Shabab harcosai csekély ellenállást tanúsítottak, és csapataik nagy része még azelőtt elhagyta a várost, hogy a kormányerők és az Afrikai Unió békefenntartói akcióba léptek volna. Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy a központi vezetés nehézfegyvereket és légi támogatást is mozgósított az ostromhoz, de végül ezek bevetésére nem került sor.

Az al Shabab szűkszavú közleményben tudatta Bardere elvesztését.

Bardere stratégiai fontosságú város, 460 km-re a szomáliai fővárostól, Mogadishutól. A Juba folyó mentén fekvő település elvesztése azért jelent nagy csapást a lázadóknak, mivel a térség termőföldben gazdag, és logisztikai szempontból pedig egyenes út vezet a két szomszédos országba, Etiópiába és Kenyába.

A mostani akciót egyébként egy héttel azután indították meg a szövetséges erők, hogy egy sikeres dróncsapással végeztek az al Shabab két magasrangú vezetőjével egy közeli településen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez