Hűsöljünk! 8 tény, amit nem tudtál az Antarktiszról

Ha nem tudunk elmenekülni a hőségriadó elől, legalább gondolatban látogassunk el a világ leghidegebb kontinensére. A Live Science és a Polar Science School honlapok segítségével gyűjtöttünk adatokat a Déli-sarkvidékről.

1, Ahogy a legtöbb országnak, az Antarktisznak is van internetes domain-je. A miénk a .hu, az övé az .aq.

2, Miközben itt mérték a leghidegebbet, -89.2 C fokot 1983. július 21-én, a pálmafák sem idegenek a kontinenstől. 53 millió évvel ezelőtt az átlagos hőmérséklet +20 C fok körül mozgott.

3, A rendkívüli hideg ellenére nagyon jól érzik magukat az alkalmazkodó gombák az Antarktiszon. 1150 különböző fajta képes itt megélni.

4, Akármilyen meglepő, jegesmedvék nem élnek a Déli-sarkvidéken. Északon kell őket keresni.

Szentháromság templom az Antarktiszon
Szentháromság templom az Antarktiszon

5, Köztudott, hogy csak a tudományos expedíciók tagjai élnek hosszabb-rövidebb ideig az Antarktiszon. Az egyetlen ATM mellett legalább hét keresztény imahely szolgálja őket.

6, Bár a Déli-sarkot huskyk segítségével érte el Roald Amundsen 1911-ben, ma husky nem teheti a lábát a sarkvidékre. Az 1994-es tilalommal azt szeretnék elkerülni, hogy a kutyák betegségeket vigyenek a földrészre, vagy megfertőzzék szopornyicával (lázas betegség) a fókapopulációt.

Chilei posta az Antarktiszon
Chilei posta az Antarktiszon

7, Sok államot izgatnak az Antarktisz tudományos és gazdasági kincsei. Némelyek igen sajátosan fejezik ki területi igényüket. Chile például egy egész falut (Villa Las Estrellas) telepített a kontinensre, iskolával, kórházzal, szállodával és postával. Argentína pedig egy kismamát küldött, hogy a Déli-sarkon szülje meg gyermekét. A földrész első újszülöttjeként 1978. január 7-én látta meg a napvilágot Emilio Marcos Palma.

8, A zord körülmények és a viszonylag kevés néző ellenére a Metallica koncertet (Freeze ‘Em All – lásd lent) adott egy átlátszó igluban az Antarktiszon 2013 decemberében. A környezet megóvása miatt hangszórók és erősítők nélkül zenélt a metálbanda.

Képek: Wikipedia

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez