Hazatértek a magyar orvosok Ugandából

A Magyar Afrika Társaság XI. Orvosmissziójának önkéntes tagjai öt hetet dolgoztak Uganda legelmaradottabb régiójában, hogy ingyenes orvosi ellátásban részesítsék a helyi rászorulókat, főként gyermekeket és nőket.

A misszió tagjait közeli hozzátartozóik és az Afrikai Magyar Társaság munkatársai fogadták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol az egyik váróteremben sajtótájékoztatót is tartottak a kiérkező újságíróknak: élményeikről és tapasztalataikról számoltak be.

om2

A hazatérő orvosok: Dr. Guedada Kamilla, Dr. Fodor Réka, Dr. Fisher Dániel és Márton István mentőtiszt Uganda legelmaradottabb keleti részén nyújtottak egészségügyi ellátást gyerekeknek és felnőtteknek. Kintlétük alatt közel 5200 embert láttak el, és a legkülönfélébb fertőzésekkel és betegségekkel találkoztak, amelyek Magyarországon csak nagyon ritkán fordulnak elő.

om3

Dr. Fodor Réka a Globoport újságírójának kérdésére elmondta, hogy munkájuk során sok hasznos tapasztalattal gazdagodtak, és gyakorlatilag a helyi betegek „képezték tovább őket” az ottani betegségek témakörében, mivel nem volt más, aki ezt megtette volna helyettük. A misszió végére pedig már 80-85%-os pontossággal fel tudták ismerni a maláriás megbetegedéseket és az AIDS gyógyszerek, illetve terápiák okozta mellékhatásokat is anélkül, hogy mikroszkópos vizsgálatokat végeztek volna el. Sokszor előfordult ugyanis, hogy olyan helyeken kellett dolgozniuk, ahol nem volt áram vagy gyakoriak voltak az áramkimaradások, ezért ezeket a vizsgálatokat csak később tudták elvégezni. Az esetek többségében azonban beigazolódott, hogy igazuk volt és helyesen jártak el.

om5

Szijjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete végezetül elmondta, hogy szerinte az AHU orvosmissziója 110%-os sikereséggel teljesítette küldetését. A helyi kormányzati tisztviselők is nagyra értékelték a magyar orvosok munkáját és nem utolsósorban az AHU támogatását. A Magyar Afrika Társaság hamarosan egy kórházat is épít Uganda legelmaradottabb régiójában, Kapakéban, ahol egymillió emberre összesen tíz orvos jut.

om6

om7

om8

 

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez