Uganda, Afrika gyöngyszeme

Vadregényes tájakkal, hófödte hegycsúcsokkal, csodálatos nemzeti parkokkal, egzotikus állatokkal és izgalmas programokkal várják a külföldi turistákat Ugandában, ahol az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az idegenforgalmi szektor bővítésére és nem utolsósorban fejlesztésére.

Uganda az afrikai kontinens egyik legstabilabb és leggyorsabban fejlődő országa, amely az utóbbi években a kelet-afrikai turizmus egyik sikerországává lépett elő. A 2013-as és 2014-es adatok szerint közel 1.2 millió ember látogatott el ide. Ezért nem véletlen, hogy az ugandai kormány egyre nagyobb figyelmet fordít az idegenforgalmi szektor bővítésére és annak fejlesztésére, ami nem csak gazdaságilag van jó hatással az országra, hanem komoly kitörési lehetőséget nyújt a szegénységben élők számára is.

Uganda természeti szépsége és változatosság egyedülálló a térségben. Az ország területének jelentős részét folyók szelik át és tavak pöttyözik. Itt található a Föld harmadik legnagyobb tava, a Viktória-tó, amely az egyik legnépszerűbb célpont a külföldi turisták körében. Felkapott hely a Nílus forrása és a Turkana-tó is, ahol vadvízi evezések mellett horgászni is lehet.

rafting-on-nile

Uganda híres a vadrezervátumairól és nemzeti parkjairól is. Csaknem 60 védett terület létezik az országban, beleértve az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított Bwindi Nemzeti Parkot és a Rwenzor-hegység Nemzeti Parkot. A kelet-afrikai ország változatos növény- és állatvilággal is rendelkezik: közel 364 emlős és 1069 madárfaj otthona. Turisztikai szempontból azonban a hegyi gorillák, csimpánzok és az erdei elefántok kapnak kitüntetett figyelmet. A mocsaras területeken a szürkenyakú koronásdaru számít különlegeségnek, mig a szavannákon az ugandai kob a kiemelt látványosság. Mind a kettő egyébként Uganda címerállata. A koronásdaru az ország nemzeti lobogóján is rajta van.

Ultimate-Gorilla-Photo-2-gorilla

Klímája állandónak számít, ezért az év bármely szakában látogatható az ország. Az átlaghőmérséklet körülbelül 21°C és 26°C között mozog. Az átlagos hőingadozás pedig 5 fok körül van.

Kulturális programokra vágyók számára is van választék az országban. Kampalában található a kelet-afrikai térség egyik legrégebbi múzeuma, az Uganda Museum, amit 1908-ban alapítottak. Emellett több helyi érdekeltségű múzeum is működik, melyek elsősorban a helyi népcsoportok kultúráját mutatják be és kívánják megőrizni. Érdekes látnivaló még az UNESCO kulturális világörökség részének tekintett bugandai királyok síremléke is.

0E9656B6-Kasubi_Tombs41w.jpg

Ugandában minden népcsoportnak megvannak a saját ételei, melyek különböző íz-és ízlésvilágot képviselnek, ezért nem igazán lehet olyan ételt megnevezni, amit nemzeti ételként tartanának számon az országban. Régiónként is eltérő szokások vannak. Északon például a kölesből, cirokból, szezámból és maniókából készült ételek számítanak alapvető élelmiszerforrásnak. A folyók és tavak mentén értelemszerűen halat fogyasztanak a helyiek, amit kukoricakásával tálalnak. Az utóbbi időben azonban egyre népszerűbb a krokodilhús. A városokban azonban már számos nemzet konyhája megtalálható, és sokkal könnyebben juthatunk hozzá „nyugatiasabb” húsételekhez és kenyérféleségekhez.

Népszerű csemegének számít országszerte a nswaa és a nsenene.  Az előbbi fehértermesz, míg az utóbbi forró olajban kisütött szöcske, amit az utcai árusoktól lehet megvásárolni. A legalapvetőbb élelmiszereket: a kukoricát, a burgonyát, az édesburgonyát, a rizst és a jámgyőkeret viszont bárhol könnyedén beszerezhetjük. A húsok közül pedig a szárnyasok, a kecske és a juh számít közkedveltnek. Ezekből főként ragukat és hússzószokat készítenek. Az italok közül a nemzetközileg is ismert üdítőket bárhol beszerezhetjük. A legnépszerűbb alkoholos ital a banánsör és a Waragi, ami egy helyi ginféleség, banánból, cukornádból és kasszavából készítik.

Organic-foods-such-as-these-are-foryour-health

Magyar állampolgárok csakis vízummal utazhatnak Ugandába, amit célszerű a legközelebbi ugandai külképviseleten igényelni. Ha erre nincs mód, akkor az ugandai határátkelőknél és a nemzetközi repülőtéren is beszerezhető az engedély, melynek ára 100 dollár körül van. Nem árt tudni, hogy Uganda, Kenya, Tanzánia és Ruanda közös kelet-afrikai vízumot állít ki, amivel mind a négy országot meglátogathatjuk. Ez a vízum 90 napra szól és többszöri belépésre alkalmas. Magyar állampolgárok jó, ha tudják, hogy Ugandában nem működik magyar külképviselet. A legközelebbi magyar nagykövetség és konzuli kirendeltség a kenyai fővárosban, Nairobiban található. Ezért azt javasoljuk, hogy még utazás előtt vegyük fel velük a kapcsolatot velük, vagy keressük fel hazánk tiszteletbeli konzulját az ugandai fővárosban, Kampalában.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez