Nagy-Britannia meghosszabbítja a Tornado-gépek küldetését

További egy évvel meghosszabbítja az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen iraki területen bevetett Tornado típusú harci repülők küldetését a brit kormány Michael Fallon védelmi miniszter keddi bejelentése szerint.

Az amúgy leszerelésre váró gépek legalább 2017-ig hadrendben maradnak – mondta a politikus bagdadi látogatásán a BBC brit közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint. A brit királyi légierő (RAF) tavaly szeptembertől használja Tornado típusú harci gépeit az Iszlám Állam elleni amerikai vezetésű légicsapásokban. A védelmi minisztérium szerint a művelet eredményes, a Cipruson állomásozó brit harci gépek kulcsfontosságú városokból űzték ki a dzsihadistákat.

Az öregedő Tornadókat az eredeti tervek szerint tavaly év végén vonták volna ki a hadrendből, helyüket Typhoon típusú harci gépek vették volna át. A kezdeti légicsapásokat követően azonban David Cameron kormányfő bejelentette, hogy a Tornadók 2016 márciusig szolgálatban maradnak. Ezt a határidőt hosszabbítják meg most legalább egy évvel.

“A Tornadók bizonyították, hogy értékesek” – mondta Michael Fallon, hozzátéve, hogy ezek a gépek végezték a nemzetközi koalíció megfigyeléseinek 30 százalékát, emellett pedig légicsapásokat is végrehajtanak. Ez utóbbiaknak viszont mindössze öt százalékát adják – mutattak rá szakértők.

A brit védelmi miniszter szerint egyébiránt indokolt lenne a brit királyi légierő bekapcsolódása az Iszlám Állam szíriai állásai elleni légicsapásokba is. Az Iszlám Állam terjeszkedését “a válaszlépések lehetséges legteljesebb körével” kell megakadályozni, és “erősen indokolt”, hogy Nagy-Britannia ennek érdekében az eddigieknél többet tegyen Szíriában is – mondta nemrég. Hozzátette, a brit kormány tudja, hogy az Iszlám Állam tevékenységét Észak-Szíriában szervezik és onnan vezénylik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez