Letartóztatták az elnök unokaöccsét

Letartóztatták Szíriában Bassár el-Aszad elnök unokaöccsét, Szuleimán Hilál el-Aszadot – jelentette a szíriai hírügynökség, a SANA. Más források szerint azzal vádolják, hogy a múlt héten egy közúti autós nézeteltérés miatt agyonlőtt egy magas rangú katonatisztet.

A hivatalos híradás a letartóztatás száraz tényén kívül mást nem tartalmazott. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet és más források szerint Szuleimán el-Aszad múlt csütörtökön a nyugat-szíriai Latakiában lőtte le Haszan as-Sejk ezredest, miután az nem volt vele kellően előzékeny a járműforgalomban.

A kikötővárosban szombaton több mint ezren tüntettek az eset miatt, és az unokaöcs letartóztatását és büntetését követelték. A hivatalos média a tiltakozó akcióról sem számolt be.

Az egyik helyi újság megszólaltatta a megölt ezredes fivérét is, aki szerint Szuleimán hidegvérrel gyilkolta meg testvérét, miután az nem engedte előre autóját a forgalmi dugóban.

Szuleimán el-Aszad apja, Hilál a szíriai kormányerőkkel Latakia védelmében harcolt a rezsim fegyveres ellenzőivel szemben, és tavaly márciusban elesett az egyik összecsapásban.

Ellenzéki aktivisták szerint az utóbbi időben Latakia tartományban, az elnöki családot is tagjai között tudó alavita kisebbség szűkebb hazájában is fokozódik a kormánnyal szembeni elégedetlenség, mert a négy éve dúló belháború sok alavita és polgári személy életét is követelte.

Kép: Szuleimán Hilál el-Aszad

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez