Szarvasbogár-világbajnokságot rendeztek Japánban

Emlékszünk még arra, mikor gyerekként szarvasbogarakat szemléltünk az utcán? Voltak, akik gyűjtötték is őket. Azt azonban kevesen tudják, hogy szarvasbogárból rengeteg féle van, és imádnak egymással harcolni. Egy japán műsorból kiderül: melyik a világ legerősebb szarvasbogara?

A szarvasbogarak családja mintegy 1200 fajjal bír, közülük a legtöbb Délkelet-Ázsiában él, míg Afrikában viszonylag kevés honos. Magyarországon hatféle fordul elő, köztük hazánk legnagyobb bogara, a nagy szarvasbogár. Többnyire nagyobb testű, látványos bogarak: némely faj 12 cm-nél is nagyobb, de az átlagos méretük 5 cm körüli. Egyik-másik trópusi fajta egészen nagyra nő, mint például a Jáva szigetén honos Eurytrachelus bucephalus.

ewrtfqwrgergrdf

Egy japán tévéműsorban arra voltak kíváncsiak, vajon melyik szarvasbogár a legerősebb a világon? Így  világbajnokságot rendeztek, melynek résztvevői egy kis ringben (farönkön) küzdenek meg egymással. A szabályok nagyon egyszerűek: aki kiesik a ringből, a hátára esik, vagy elhagyja a küzdőteret, veszít. Érdekes módon kevesen voltak, akik feladták, ugyanis valamiért a szarvasbogarak imádnak egymással harcolni. Komoly küzdelmek alakultak ki, és ahogy minden vébén, itt is a döntő sikerült a legizgalmasabbra. A japán szarvasbogár egyébként kis mérete ellenére elég jól helyt állt a bajnokságon.

A versenyre összesen 8 ország nevezte be a saját szarvasbogarát. A lista a következő volt: 

Japán: Kabuto bogár.

Brazília: Herkules szarvasbogár. A világ legnagyobb szarvasbogara.

Amerika: Nagy fehér szarvasbogár

Indonézia: Kaukázusi szervasbogár

Thaiföld: Gohontsu szarvasbogár

Peru: Actyon szarvasbogár

Kamerun (Afrika): Kentaur nagy szarvasbogár

Kolumbia: Neptun nagy szarvasbogár

Nos, legalábbis a japán tévéműsor így nevezi őket, de természetesen mindegyik létező fajta, és jelen van az adott országban. Ahogy már említettük, a szarvasbogarak gyakorta harcolnak. Ha egy nőstényre több hím is ráakad, látványos küzdelem kezdődik, melynek célja, hogy a fogóként használt szarvakkal megragadják és a hátára fordítsák az ellenfelet – vagy éppen ledobják egy faágról. A bogár lassú mozgású, és ha a nőstényért való harcban veszít, a győztes hím lelöki a fáról, és rá pár percre életét veszti. Magyarországon védett a bogár, eszmei értékét 10.000 forintban szabták meg.

erfgertgert

Az biztos, hogy még soha, sehol nem került sor ilyen világbajnokságra, ahol a világ legkiválóbb szarvasbogár-harcosai mérkőznek meg egymással. Érdemes végignézni az alábbi kétszer 10 perces műsort. A feszültséget a két bogár között fokozza a középen elhelyezett étel, ami szintén kiválthatja a harcot.

A szabályok még egyszer: aki a hátára esik, kiesik a ringből, vagy elhagyja azt: veszít. A selejtezők és az elődöntők során egy menet dönt, a döntőben pedig két menetet kell megnyerni. Vajon ki a jobb? Vajon melyik a világ legerősebb szarvasbogara?

Mivel a műsor teljes egészében japán nyelvű, érdemes figyelni a bogarak nevénél a zászlót, és a fenti listából máris láthatjuk, éppen ki küzd kivel a ringben. Az eredmény pedig minden várakozásunkat felülmúlja.


Aki megnézte a műsort, annak eláruljuk: a világ legerősebb szarvasbogara a brazil Herkules lett, aki hű maradt a nevéhez. Vajon ha legközelebb magyar szarvasbogarat is neveznénk, az milyen eredménnyel zárna? Talán egyszer ez is kiderül.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez