Ankara: még nem indultak bevetésre Incirlikből amerikai harci gépek

Ellentmondásosak a hírek a törökországi Incirlik légi támaszpont amerikai használatáról. Csütörtökön a török külügyminiszter azt mondta, hogy még nem szálltak fel onnan amerikai harci repülők, míg szerdán Washington azt közölte, hogy F-16-os vadászgépeket indított Incirlikből az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni légicsapások végett.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a HaberTurk tévének adott interjúban azt mondta, hogy csütörtökig az Egyesült Államok török területről nem indított légitámadást az Iszlám Állam ellen, harci repülői eddig csakis a térség más országaiból indultak útnak. Hozzátette, hogy az incirliki légi támaszpontról csupán felderítés végett szálltak fel a koalíciós erők repülői.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerdán ugyanakkor azt adta hírül, hogy amerikai F-16-osok indultak bevetésre Incirlikből. A Pentagon részletekkel nem szolgált: sem a gépek számáról, sem célpontjaikról nem közölt semmit.

Az egyaránt NATO-tag Egyesült Államok és Törökország júliusban állapodott meg abban, hogy az amerikai légierő használhatja az incirliki bázist. Ugyanerről a támaszpontról dróncsapásokat ugyanakkor már indítottak az Iszlám Állam ellen az amerikaiak.

A brüsszeli amerikai NATO-misszió közlése szerint Incirlikbe vasárnap érkezett hat amerikai F-16-os vadászbombázó. A Dogan török hírügynökség úgy értesült, hogy a gépekkel együtt mintegy 300 főnyi személyzetet vezényeltek a török bázisra.

Cavusoglu csütörtökön az interjúban arról is beszélt, hogy Törökország valószínűleg nem vezényel szárazföldi csapatokat Szíriába, hogy azok az Iszlám Állam ellen harcoljanak, ám ennek lehetőségét nem is zárja ki.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez