Több mint félszáz halálos áldozata van a Damaszkusz közelében történt légicsapásnak

Légicsapásokat mért vasárnap a szíriai hadsereg egy Damaszkusz közeli, a szíriai felkelők által ellenőrzött területre, a támadásokban a legfrissebb információk szerint hetvenen meghaltak és több mint kétszázan megsebesültek – számolt be az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet.

Az OSDH közlése szerint a légicsapások a szíriai fővárostól 15 kilométerre északkeletre fekvő Dúma egyik piacterét érték. Aktivisták elmondták, hogy a támadás csúcsidőben történt a zsúfolt bazár területén.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója azt mondta, az első csapás után sokan a helyszínre rohantak segíteni – vesztükre, mivel a támadást három másik követte. Hozzátette, hogy a sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak, így a halottak száma tovább emelkedhet. Közlése szerint az áldozatok többségében polgári lakosok.

Egy másik aktivista csoport mentőszolgálatok munkatársaira hivatkozva arról számolt be, hogy a halálos áldozatok száma hatvanhét. A Reuters brit hírügynökség jelentései legkevesebb 80 halottról szóltak.

A szíriai katonaság egyik forrása megerősítette a Dúmára és a közelben fekvő Haraszta településre mért csapásokat. Hozzátette, a repülőgépek az Iszlám Hadsereg nevű felkelőcsoport főhadiszállását vették célba.

Dúmát több mint két évvel ezelőtt foglalták el a Bassár el-Aszad szíriai elnök és hadserege ellen küzdő szíriai felkelők, és a körzetre azóta gyakran mérnek légicsapást a kormányerők.

A vasárnapi súlyos támadás egybeesik Stephen O’Brien, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettesének szíriai látogatásával, aki első alkalommal érkezett a több mint négy éve polgárháború sújtotta közel-keleti országba.

Az ENSZ becslései szerint a szíriai polgárháborúban 2011 márciusi kezdete óta már több mint 250 ezer ember halt meg.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez