Itt lesz a világ legnagyobb Krisztus szobra

A Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus és a lisszaboni Krisztus király szobrokat akarja felülmúlni Vlagyivosztok. A tervek szerint 80 méter magas lesz a Krisztus a mester című alkotás.

Többször feltűnt már a hírekben Zurab Cereteli grúz-orosz szobrász. Ő alkotta például a moszkvai Nagy Péter szobrot, ami eredetileg Kolombusz tiszteletére készült. Szintén övé az a franciaországi II. János Pál pápa szobor, amelyet a francia alkotmány világi jellege miatt lebontásra ítéltek, ugyanakkor felvetődött, hogy esetleg Budapesten kapjon új helyet.

A Krisztus a mestert már jó két éve elkészítette Cereteli. Lehetséges sorsáról a The Siberian Times számolt be. A tervek szerint Vlagyivosztokban egy 50 méter magas kápolna-talapzatra állítanák fel a 33 méteres szobrot. Így a monstrum 50 méterrel lenne magasabb a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztusnál és kettővel a lisszaboni Krisztus királynál.

A projektet egy vlagyivosztoki üzletember, Alekszej Scsepin vette szárnyai alá, aki a Csurkin-félszigeten kéthektárnyi területet adományozott a szobor felállítására. Jelenleg 15,3 millió dollárra becsülik a megvalósításhoz szükséges összeget. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy az ortodox egyházat, a turizmust, illetve az Orosz Távol-Kelet felvirágzását támogassák a mesterrel.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez