Szabad kokaint és marihuánát! – megkezdődött Braziliában a vita

Brazíliában is büntetlenül lehet majd marihuanát és a kokaint használni, ha a héten kezdődött vita a várt eredménnyel zárul: a dél-amerikai óriás ilyen értelmű törvénykezése messze elmarad Uruguay, Argentína és Chile mögött.

 

  A vitát az indította el, hogy 2009-ben letartóztattak egy férfit, aki 3 gramm kokaint tartott magánál és a jelenlegi törvények értelmében ez a mennyiség is súlyos büntetést von maga után. A Sao Paulo-i népi bíróság, aki a férfi védelmét látja el ,egkérdőjelette az érvényben lévő törvényeket. A javaslat legfelsőbb szintű vitája pénteken kezdődik szakemberek, jogászok és orvosok részvételével. 

A téma persze érdekli a brazilokat, pedig egy nemrég készült közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 79 százaléka a legalizálás ellen foglalt állást. A vita ugyanakkor vezető helyet foglal el a twitter-bejegyzések között. A törvényhozás felső házában elhangzottak pedig felkerültek a youtube-ra, és eddig 15 ezren nézték meg – vagyis az érdeklődés nagy.  

Brazília megkésett ezzel a vitával, jóval lemarad szomszédai és az Egyesült Államok, valamint Európa államai mögött. Különösen így van ez Uruguay esetében, amely  világelső a drogok ellenőrzött használatának terén. 

Brazília  nehezen kezeli a csekély vétségek miatt börtönökbe kerülők magas számát is: mivel egészen kis mennyiség tulajdonlása elzárást von maga után, a büntetésvégrehajtó intézményekben az elmúlt években kétszer annyian ülnek, mint a férőhelyek száma. A börtönbe került fiatalok pedig ártatlanul lépnek be az intézménybe és bűnözőként távoznak onnan. 

Orvosi vélemények szerint a legalizálás kedvezőtlen hatása éppen a tizenéveseket érinti majd: sokal többen próbálják majd ki a könnyebben hozáférhető marihuánát, mint eddig. Ugyanakkor ebből még nem következik a drogfüggőség, viszont kihúzza a talajt a szerrel illegálisan kereskedő bűnbandák alól. Az ismert adatok szerint a brazilok 3-5 százaléka használ rendszeresen marihuánát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez