Argentína kulturális kincseket ad vissza Ecuadornak és Perunak

Argentína példát akar mutat a világnak: 4500 műkincset szolgáltat vissza a Dél-Amerikai ország Ecuadornak és Perúnak azokból, amelyeket klönböző utakon eltulajdonítottak az érintett országokból

.

Cristina Fernández de Kirchner államfő szerint ,,megtiszteltetés országa számára, hogy Perú és Ecuador nemzeti vagyonát visszaszolgáltathatja egy olyan történelmi időszakban, amikor ezeknek a kincseknek az elrablása mindennapos gyakorlattá vált”.

A kincsek közül 4000 darab Ecuador tulajdona, 500 pedig Perué. ,,Amikor az ember végigjárja a világ nagy múzeumait, akkor láthatja a görög, az egyiptomi, az aszír és már országokból származó példátlan értékű kulturális örökségeket”  – mondta a régészeti kincsek szimbólikus átadásakor, és egyben felhívással fordult a világ országaihoz, kövessék Argentína példáját. Az ünnepélyes átadásra Buenos Airesben került sor, ahol jelen volt a két érintett ország nagykövete is. 

Tavaly az amerikai Yale egyetem adott vissza több inka tárgyat Perunak – miután hosszasan vitatták ennek jogosságát. Az Amerikából visszajuttatott XV. századi kincseket Machu Picchu inka városból hozta el Hiram Bingham el még 1912-ben. 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez