Prostik lázadása

Több mint 200 örömlány vonult az utcára tiltakozni a délkelet-nigériai Amanseában, miután a hatóságok ledózerolták a bordélyházaikat. A lányok nem türtőztettek magukat és hatalmas nagy balhét csaptak a városban.

Őrjöngtek és randalíroztak az örömlányok, akik közül voltak fiatalok, középkorúak és idősek is. A lányok elsősorban azt kifogásolták, hogy a helyi hatóságok felszólítás nélkül számolták fel a bordélyházaikat, amely nem csak a munkahelyük, de az otthunok is volt. Az egyik lány a nigériai hírügynökségnek (NAN) elmondta, hogy a hatóságok embertelenül bántak velük, és erőszakkal ráncigáltak ki őket a házakból. Még arra sem volt idejük, hogy személyes holmijukat összeszedjék és elvigyék. A pusztítás következményeként kétezer prostituált került az utcára, akiknek most nincs hová menniük.

Anambra állam kormányzója, Willie Obiano azzal indokolta vöröslámpás negyed felszámolását, hogy az részét képzi egy átfogó bűnmegelőzési programnak. Közben a Város Fejlesztési Tanács vezetője, Nathan Enemuo elmondta, hogy a prostinegyed hemzsegett a bűnözőktől és útonállóktól, akiket gyakran a lányok bújtattak el a rendőrök elől. A hatósági intézkedést egyébként a környéken élők is támogatták, mondván, hogy a prostituáltak csak bajt hoztak a környékre, rossz példát statuáltak a kiskorúakra és állandó nyugtalanságot idéztek elő a jelenlétükkel.

images_nigerian_prostitutes_272781221

A helyi vezetés egyébként jelezte, hogy az örömlányokat három héttel a negyed felszámolása előtt hivatalosan is értesítették a döntésről. Fegyveres rendőröket pedig azért kellett kirendelni a negyed felszámolásához, hogy megakadályozzák az erőszakos rendbontást. Az örömlányok egyébként bosszúból több üzletet, boltot és házat is felgyújtottak a piacon, miután a hatóságok ledózerolták a bordélyaikat.

Az amanseai vöröslámpás negyede egyébként a város egyik legforgalmasabb piaca mellett volt, ahova az ország különböző pontjairól érkeznek kereskedők, hogy értékesítsék marháikat. A bordélyházak forgalma ezért szinte állandó volt. Sok kereskedő ugyanis főként a túlnyomórészt muszlimok lakta északról jött, ahol a prostitúciót tűzzel vassal üldözik. A kuncsaftok többsége ezért nem véletlenül, hogy északi muszlim kereskedő volt, akik gyakorta betértek a lányokhoz, hogy igénybe vegyék szolgáltatásaikat. Az amanseai lányok egyébként a szóbeszéd szerint mesze földön híresek.

Nigériában a prostitúció egyébként országszerte illegális. Ennek ellenére rengeteg fiatal lány űzi az ősimesterséget, mert ez az egyetlen bevételi forrásuk. A kormányzat ezért az esetek többségben szemet huny és megtőri a legtöbb vöröslámpás negyedet az országban, amiből komoly belpolitikai viták is kialakultak már. A munkanélküliség azonban olyan magas Afrika legdinamikusabban fejlődő országában, hogy sok nőnek nincs más választás, muszáj áruba bocsátania testét, hogy eltartsa magát, esetleg gyermekeit és családját. Másból ugyanis nem tudja ezt megtenni.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez