Az állam, amelyik azt állítja, hogy bolygót neveztek el róla

Államfőként hogyan szerezne magának hírnevet és elismerést erőszak, pénz és átfogó reformok nélkül? A legújabb választ a tádzsik Emomali Rahmon adta meg. Igaz, kicsit kilóg a lóláb.

Tádzsikisztánnak keresztelte a naprendszer egyik kisbolygóját az Asztrofizikusok nemzetközi közössége – tájékoztatott a Tádzsik Nemzeti Hírügynökség, a Hovar. A döntést a tádzsik tudósok asztrofizikában elért eredményeivel indokolták. Az elnevezésről szóló bizonyítványt a Tádzsik Tudományos Akadémia elnöke, Farhod Rahimi adta át Emomali Rahmon elnöknek.

A hírügynökség azt is pontosan leírta, melyik égitestet érte a nagy megtiszteltetés. A kisbolygó a Mars és a Jupiter között helyezkedik el, a Földtől 250, a Naptól 463 millió km távolságra van. Sőt az is tudvalevő, hogy Tádzsikisztán ötévente egyszer kerüli meg a Napot.

Az kétségtelen, hogy a világ több országáról és városáról is neveztek már el bolygókat. A közép-ázsiaiak közül büszkélkedhet ezzel például Kirgizisztán, Türkmenisztán, vagy Szamarkand. A tádzsik eset viszont vet fel kételyeket.

Először is az Asztrofizikusok nemzetközi szervezetének nincs honlapja. A tádzsik tudósok eredményeit is hiába dicsőítette Emomali Rahmon a bizonyítvány átvételekor. Bár az igaz, hogy Közép-Ázsiában jelentős csillagászati felfedezéseket tettek, de a legnagyobb központ Szamarkandban, a mai Üzbegisztán területén működött a középkorban. A Tádzsikisztánban zajló csillagászati oktatást pedig lehangolónak nevezték 2009-es tanulmányukban a szakértők. Ennek legfőbb oka a Szovjetunió felbomlását követő polgárháború és a tulajdonképpen máig tartó gazdasági válság. Ezek miatt a legtöbb specialista pályaelhagyó lett és egyre kevesebb forrás jut a kutatásra és a képzésre.

Valójában a bolygók, csillagok, aszteroidák és felszíni formáiknak elnevezéseit a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) biztosítja. Ennek ellenére, miért közölték ma a hírt, nem tudni. Viszont hasonlóra már 2011-ben is volt példa.

Akkor arról számolt be néhány tádzsik hírportál, hogy az elnököt a „21. század vezetője” címmel tüntette ki a külügyekkel foglalkozó Európai Tanács (European Council on International Relations) akadémiai bizottsága Bukarestben. Mi is ez az intézmény, nehéz volna megmondani. Az viszont tény, hogy a londoni központú European Council on Foreign Relations elemzőközpont nem adott ilyen címet Emomali Rahmonnak.

Tádzsikisztánról rendszeresen festenek szomorú képet a nemzetközi szervezetek a kínzások, az alapvető emberi jogok be nem tartása és a despotikus államberendezkedés miatt. Emellett Tádzsikisztán az egyik legszegényebb állam Közép-Ázsiában. A körülbelül nyolcmilliós ország egy millió lakosa dolgozik vendégmunkásként Oroszországban. A Világbank adatai szerint az ő utalásaikból származik az ország GDP-jének 60 százaléka.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez