Ki repült Sarah Brightman helyett az űrbe?

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal közlése szerint három űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra indult szerdán egy orosz űrhajó.

A tájékoztatás szerint Szergej Volkov orosz, Andreas Mogensen dán és Ajdin Ambetov kazah asztronauta egy Szojuz-TMA-18M típusú űrhajóval a kazahsztáni Bajkonurból startolt. Az űrhajó eredetileg a gyorsított üzemmódban, körülbelül hat órával a felbocsátás után csatlakozott volna az ISS-hez, de ezt a tervet biztonsági okok miatt megváltoztatták, és így pénteken érkezik céljához.

Először indult dán űrhajós az űrbe. Az orosz kozmonautának pedig az apja is űrhajós volt, aki 24 évvel ezelőtt járt a kozmoszban. A legénység harmadik, kazah tagja úgy került a csapatba, hogy Sarah Brightman brit énekesnő még májusban bejelentette: korábbi terveivel ellentétben mégsem utazik űrturistaként a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Andrew Lloyd Webber zeneszerző volt felesége családi okokkal magyarázta az űrbázison tervezett látogatásának lemondását. Az 54 éves előadó komoly felkészítésen is átesett az oroszországi Csillagvárosban, és tíz napot töltött volna el az ISS-en.

Az űrállomáson jelenleg hat űrhajós van: Gennagyij Padalka, Mihail Kornyijenko, Oleg Kononenko orosz, valamint Scott Kelly, Kjell Lindgren amerikai és Kimija Jui japán asztronauta. Az új legénység érkezésével kilencre nő számuk, amire 2013 novembere óta nem volt példa.

(Fotó:urvilag.hu)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez