Lemondott Guatemala elnöke

Benyújtotta lemondását a korrupcióval vádolt guatemalai elnök. Otto Pérez Molina azt követően jelentette be távozását, hogy a törvényhozás megfosztotta immunitásától, majd egy bíró beidézte, s tanúvallomása nyomán elrendelhette volna letartóztatását. Ez lett volna az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő elnököt bíróság elé állítanak Guatemalában.

Guatemala főügyésze, Thelma Aldana közlése szerint az ügyészség kérte az államfő őrizetbe vételét a La Linea vámbotránnyal kapcsolatosan. Egy korrupcióellenes vizsgálatokat vezető nemzetközi bizottság (CICIG) arra a megállapításra jutott, hogy az intézményes vámcsalásokat végrehajtó hálózat élén maga az államfő, Pérez Molina állt. A hálózat sokmillió dollárral károsította meg a guatemalai költségvetést.

A volt tábornokot összeesküvés, kenőpénz elfogadása és vámcsalás miatt állíthatják bíróság elé, de formálisan még nem helyezték vád alá. A lemondott államfő közölte, önként fog megjelenni a bíró előtt, s bizonyítani fogja ártatlanságát. Aldana főügyész egy interjúban azt mondta, hogy a volt elnököt megilleti az ártatlanság vélelmének joga. Cesar Calderón, a lemondott elnök ügyvédje az AP hírügynökségnek megerősítette, hogy ügyfelét beidézték és áll a vizsgálat elé. A volt elnök nem hagyhatja el az országot.

Pérez Molina alelnöke, Roxana Baldetti már májusban lemondott, augusztusban letartóztatták a korrupciós hálózatban való részvétel miatt. Az alelnök eddig kórházban volt, de átszállították a Szent Teréz női börtönbe, ahol köztörvényes bűnözőket tartanak rács mögött. Baldetti szintén ártatlannak vallja magát.

Több százan ünnepelték csütörtökre virradóra az államfő lemondását. Hivatali ideje egyébként is lejárt volna, Guatemalában ugyanis vasárnap rendezik az elnökválasztást, s Pérez Molina az alkotmány értelmében nem indulhatott volna újra, januárban adta volna át posztját utódának.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez