Mexikó: az első törvényes marihuána-páciens nyolc éves

Graciela 8 éves és naponta 400 görcsös rohamot kell kis szervezetének elviselnie. A Lennox-Gastaud szindrómában szenvedő kislány az első olyan páciens Mexikóban, aki engedéllyel használja majd a marihuánát.

Az orvosok már mindent megpróbáltak: az agyműtét volt a végső a 19 kevésbé agresszív gyógyítókúra mellett, de egyik sem hozott enyhülést. Az epilepszia súlyos formája a gyerek növekedését is hátráltatja. Annak köszönhetően, hogy a mexikói törvényhozás elvileg lehetővé tette a marihuána bevetését orvosi célokra, Graciela Elizalde előtt egy szebb jövő lehetősége vált elérhetővé. Miután az agyműtét során alaposan megcsonkították az agy érzéketlen részét, hogy ezzel is a nem kívánatos mozgásokat ellenőrizhetővé tegyék, az eredmény elmaradt. Nem csak, hogy nem javult az állapota, de a rángások még intenzívebbé váltak. A szülei – mint mondják – megjárták a mexikói bürokrácia poklát, hogy elérjék a marihuánából készült egyik szer engedélyezését, amelyet hasonló esetekben sikeresen alkalmaznak az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában és Uruguayban. 

Mivel az ideggyógyászok is megerősítették, hogy a család kimerítette az összes ismert terápiát a marihuána kivételével, most ennek az engedélyezése nagy reményeket kelt a családban. ,,Szeretnénk, ha az élete elviselhetővé válna, mert a jelenlegi helyzetben egyik görcs jön a másik után és ez naponta 400 alkalommal – mondja a kislány édesanyja. 

A szer, amit használhatnak, az a cannabidiol, amely a kannabisz növényből kisajtolt olaj és nem rendelkezik azokkal a pszichoszomatikus hatásokkal, amelyekkel maga a növény. Így minden remény megvan arra, hogy a kislányt nyugtatja és ezzel a görcsök egy részét megelőzi. A család pedig úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a terápia eredményeit, hogy ezzel is segítsen a hasonló helyzetben lévő családoknak és nyomást gyakoroljon a törvényhozókra. Az engedélyezés nagy megkönnyebbülést hozott – mondják és azonnal nekikezdtek a szer beszerezésének. A bíróság nem adta meg könnyen ezt a lehetőséget sem: szakvéleményt kért az orvosoktól, az eddig ismert esetekben a javulás esélyeiről, a külföldi példákról és az ottani kezelések kockázatairól. 

A szert az Egyesült Államokban, Colorado államban szerzik be, ahol a marihuánát legálisan árulják. Ugyanahhoz a kanabisz lepárló állomáshoz mennek, ahol az amerikai Charlotte Figi számára is elkészítették az olajat. Az amerikai példa mutatja, hogy a rohamok száma jelentősen csökkenthető

A család ügyvédei pedig megtámadták az eset kapcsán a mexikói alkotmány nyolc cikkelyét, amelyek jelenleg megtiltják a marihuána és annak termékei orvosi célokra történő felhasználását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez