Guatemala: amikor a facebook államfőt buktat

Ki hinné, hogy egy hölgy, Lucía Mendizábal 53 éves guatemalai vállakozó megbuktathat egy államfőt? Pedig ez történt Otto Pérez Molina elnökkel, akit elsöpört a korrupciós botrány nyomán megindult elégedetlenség. Gutemala szeptember 6-án új elnököt választ.

Amikor  Lucía Mendizábal április 16-án hazatért a munkából, fáradtan végigdőlt a heverőn és benyomta a TV kapcsolóját. A tévében éppen az elnök egyik botrányáról volt szó. Nem ritka a hasonló a közép-amerikai országban, ahol a korrupció, a fegyveres badák, a kábítószer csempészek hírei uralják  a közéletet, és ahonnan a tavaly nyári Amerikába tartó gyermek-odüsszea résztvevőinek többsége származik. Azon  a napon a szokásosnál is jobban felháborodott mindezen és azonnal a számítógépéhez ült. A Facebookon elküldte felháborodott véleményét a barátainak. ,,Meglátjuk, most végre teszünk-e valamit” zárta le a bejegyzést.

Aztán elment aludni. Amikor felébredt, a  bejegyzés már fordult egyet az ország körül és elindította azt a tüntetés sorozatot, amely végül az elnök bukásáhot vezetett. Szokatlan, a közép-amerikai szegény és megnyomorított társadalmoktól igen váratlan fordulat következett be és a tüntetők nem voltak hajlandók többé elhagyni a teret az elnöki palota előtt. 

Persze kellett hozzá néhány lelkes önkéntes is, volt közöttük diák, jogász, dizájntervezőők fogalmazták meg az első kiáltványt, amely az elnök azonnali lemondását követeli. Aztán még sok nyilatkozat következett. A mozgalom – a felháborodott  állampolgárok mozgalma – hamarosan 35 ezer főt számlált: abban az országban, ahol a lakossság 60 százaléka   nyomorszinten él és a gyilkosságok számát illetően előkelő helyen áll a világban, megszületett a remény. Végül hosszú hónapok tüntetései után az elnök távozott, bíróság elé kerül és Guatemala ma új elnököt választ.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez