Aszad “hétszer annyi embert ölt meg”, mint az ISIS

Londoni emberjogi szervezetek figyelmeztetnek, a Nyugatnak nem szabad kibékülnie Aszaddal, mert nem hogy jobb lenne az ISI-nél, de valójában több embert is ölnek meg katonái, mint az Iszlám Állam terroristái.

Ez év januárja és júliusa közt az Iszlám Állam terroristái 1131 ember éltét oltották ki, a Szíriai Arab hadsereg és a kormányhoz hű milíciák viszont 7894 embert öltek meg. Legalább is ezt állítja a londoni székhelyű Syrian Network for Human Rights nevű szervezet, amely folyamatosan monitorzza az országban dúló erőszakot. Állításuk szerint az ISI látványosan brutális gyilkosságai kétségkívül magukra vonják a figyelmet, a kormánycsapatok által végrehajtott légicsapások azonban például sokkal több emberéletet követelnek. Egyedül Dúmában több, mint  százan estek áldozatul a kormányhadsereg légitámadásainak a múlt hónapban egyetlen napon. A túlélők állítják, hogy a bombázás kimondottan polgári célpontok ellen irányult a felkelők által felügyelt Damaszkuszhoz közel eső városban. A Syrian observatory for Humany Rights, egy másik civil szervezet, is megerősítette, hogy Dúma tíz napon át tartó bombázása 1300 áldozatot követelt. A felkelők, beleértve az Iszlám Államot, nem rendelkeznek légierővel, sem komoly légelhárító fegyverzettel, a kormányhadsereg légierejét viszont Oroszország folyamatosan fejleszti, így Aszad elnök hadserege egyre inkább támaszkodik a légifölényre, amelyet – tulajdonképpen – csak kiegészítenek az Iszlám Állam ellen végrehajtott nyugati légicsapások. Törökország nemrég ismételten felvetette egy repülési tilalmi övezet kialakítását Szíriában – ami komolyan megváltoztatná az erőviszonyokat az országban a felkelők javára – ebbe azonban a NATO szövetségesek sem egyeztek bele. Emile Hokayem, egy londoni -libanoni születésű – elemző szerint ha végignézzük a négy éves polgárháború eddigi történetét Aszad sokkal több halottért felel, mint a többiek együttvéve, és ezt nem szabad elfelejtenünk, amikor a konfliktus megoldását keressük.

A Nyugat, azóta nem tartja partnernek Basar al-Aszadot, amióta az elnök a hadsereget vetette be 2011-ben az akkor még békés tüntetések ellen. Oroszország viszont azóta is elsősorban benne látja az ország stabilitásának zálogát – így a helyén maradt. Ezt választáson is megerősítette, amelyet természetesen a felkelők nem tartanak legitimnek. Nyugaton egyre többen vetik fel, hogy hiba volt szakítani Aszaddal, és a damaszkuszi kormány felfegyverzésével lehetne megállítani az Iszlám Állam előretörését.

 

(Visited 146 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez