Moszkva: orosz katonai szakértők vannak Szíriában

Az orosz külügyminisztérium megerősítette szerdán, hogy vannak Szíriában orosz katonai szakértők, de közlése szerint csak azért vannak ott, hogy segítséget nyújtsanak az odaérkező orosz katonai eszközök használatának elsajátításában.

“Megerősíthetem és megismételhetem, hogy Szíriában vannak orosz katonai szakértők is, akik segítenek az odaérkező haditechnika elsajátításában” – mondta Marija Zaharova külügyi szóvivő. Hozzátette: Oroszország szükség esetén megfontolhatja, hogy pótlólagos segítséget nyújtson Szíriának a terrorizmus elleni harcához. Hangsúlyozta egyben, hogy amennyiben szükséges a terroristaellenes intézkedések fokozása, a kérdést megvitatják, de kizárólag a nemzetközi és az orosz jog alapján.

A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy Moszkva most első alkalommal ismerte el, hogy orosz katonai szakértők is vannak Szíriában. A közelmúltban több nyugati lap is azt írta, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép és felvétel látott napvilágot, amelyeken feltételezések szerint Szíriában orosz haditechnikai eszközök láthatóak harc közben. Más fotókon orosz katonák voltak, de nem tisztázott, hogy a képek Szíriában készültek-e.

Moszkva nem kommentálja a Szíriában lévő orosz katonai jelenlét növekedéséről szóló lapértesüléseket, de nem rejti véka alá azt, hogy együttműködik a szíriai rezsimmel. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Oroszország sohasem titkolta, hogy haditechnikai eszközöket szállít a szíriai rezsimnek a terrorizmus elleni harchoz.

Oroszország a nyugat-szíriai Tartúsz kikötővárosában működtet haditengerészeti támaszpontot. A bázis – amelyet 1971-ben, a szovjet vezetés és Damaszkusz között kötött szerződés nyomán létesítettek – a szíriai belháború kirobbanása után is biztosított utánpótlást a Földközi-tenger keleti vizeit rendszeresen felkereső orosz hadihajóknak.

Fotó: Wikipedia

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez