34 ezer éves lehet a gyapjasrinocérosz

Az oroszországi Jakutföldön tavaly fellelt gyapjasrinocérosz-borjú maradványait új adatok birtokában 34 ezer évesnek hiszik.

A kutatók eddig is tudták, hogy a Szása névre keresztelt – a becslések szerint mintegy másfél éves – rinocéroszborjú teteme legalább 10 ezer éves, hiszen a gyapjas orrszarvúk ekkor haltak ki. Az új tesztek viszont arról árulkodnak, hogy az egyedülálló lelet ennél 24 ezer évvel idősebb, az úgynevezett Karginszki interglaciális periódusban élt, amikor a hőmérséklet magasabb volt, mint a mai Jakutföldön (Szaha Köztársaság), ahol maradványait fellelték.

Ez az első, valaha megtalált, gyapjasrinocérosz-borjú. A kutatást az orosz szakemberek nemzetközivé tették. Például a DNS-t a Kaliforniai Egyetemen elemzik majd, cél szekvenálni és összehasonlítani a modern orrszarvúéval, ezáltal megismerni evolúcióját.

A kutatók egyelőre azt feltételezik, hogy a borjú megfulladt, de a későbbi, alaposabb vizsgálatok mondják majd ki a döntő szót. Szemrevételezésekor iszapot találtak orrjárataiban, ezért is hisznek a fulladásos halálban.

Szása nemcsak az egyetlen fiatal gyapjas orrszarvú, amely eddig a kutatók kezébe került, hanem a legjobb állapotú is, mellső és hátulsó lába, valamint majdnem teljes bőre fennmaradt. A szőr világosszürke, a fej is jó állapotban van, a szem, fül és nyelv is megőrződött. Az orosz szakemberek a koponya előzetes szkennelésével megállapították, hogy nagyon fiatalon pusztult el, körülbelül akkora volt, mint egy 18 hónapos szélesszájú orrszarvú.

A fiatal állat tetemét tavaly találták meg az Abiji járásban. Két tülök maradványait is kimutatták fején.

Jelenleg a világ tudósainak csupán öt tetemről van tudomásuk, ezekből Szásán kívül kettőt találtak meg Jakutföldön a 18-19. században, de mindkettő nagyon rossz állapotban maradt fenn.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez