Koncentrációs táborba viszik az afrikai menekülteket Németországban

A hír igaz – jelenleg is 21 – többségében észak-afrikai – menedékkérő él a buchenwaldi egykori koncentrációs tábor területén. Azt mondják, jól érzik magukat.

A buchenwaldi az egyik legrégebbi koncentrációs tábor, 1936-ban nyitották meg, eredetileg politikai foglyoknak. 1937-től zsidókat, később rajtuk kívül a Wehrmachtból dezertált katonákat, romákat, Jehova tanúit hozták ide. Összesen több, mint 250 ezer ember járta meg a tábort, többségük itt is halt bele a kényszermunkába.

A tábor a háború után részint emlékhely lett, más részeit viszont hasznosították – műhelyek, raktárak működtek itt, sőt egy óvoda is. Ez év januárjában merült fel Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányában, hogy a megnövekedő igényekre tekintettel a barakkokban ideiglenes menekülttábort rendezzenek be. Hamarosan meg is érkeztek az első menedékkérők – eritreaiak, algériaiak. A Daily Mail tudósítása szerint ma 21-en élnek közülük Buchenwaldban, az emeletes ágyas szobák mellett konyha is van, a szobákban televízió.  Egy eritreai fiatalember, amikor a Mail tudósítója megkérdezte, zavarja-e, hogy hol lakik, azt mondta, nem, ez a hely nagyon jó.

(Visited 770 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez