Közel 3 millió szírt fogadtak be az Öböl-országok?

Az elmúlt hetek egyik fő témája volt, hogy miért nem fogadnak be szír menekülteket a gazdag Öböl-országok. Először hallgattak, majd azt mondták, hogy inkább pénzt adnak, most meg hirtelen találtak pár millió szírt.

Először az Egyesült Arab Emirátusok talált hirtelen 100 ezret. A francia hírügynökségnek nyilatkozott egy emirátusi tisztségviselő, aki szerint a válság kezdete óta ennyi szírt fogadtak be, akiknek a lakhatását is biztosították. A nevének elhallgatását kérő vezető szerint mintegy 250 ezer szíriai él jelenleg ebben az Öböl menti országban. Hozzátette: országa összesen 530 millió dollár (154 milliárd forint) segélyt adományozott a szíriai háború kezdete óta, és további 100 millió dolláros segélyt ajánlottak fel 2015 januárjában. Kuvaitban 120 ezer szír fogadtak be – őket sem menekültként – másoknak pedig meghosszabbították a munkavállalási vízumát. Kuvait eddig három kötelezettségvállalási konferenciát szervezett, a legutóbbin 3,8 milliárd dollár mértékű segélyalap gyűlt össze, ebből 500 milliót Kuvait vállalt.

A legnagyobb számot Szaúd-Arábia mondta be – egy illetékes arról beszélt, összesen 2,5 millió szírt fogadtak be a válság kezdete óta. Az illetékes hangsúlyozta, hogy a királyság nem tekint a befogadottakra menekültként, “nem helyezi el őket táborokba, biztosítandó méltóságukat és biztonságukat”.Mint mondta, a befogadottak szabadon mozoghatnak az országban és több százezer ember, aki a maradás mellett döntöttek, kapott tartózkodási engedélyt, biztosítva számukra a munkához, oktatáshoz és az ingyenes orvosi ellátáshoz való jutást.Az illetékes nem szólt arról, pontosan hány szíriai menekült telepedett le az országban. Az olajban gazdag monarchiában élő szíriaiak számáról az elmúlt napokban eltérő sajtójelentések láttak napvilágot, a legtöbb cikk 500 ezer emberről szólt, akiknek többsége azonban vendégmunkásként tartózkodik a monarchiában. Az ENSZ emberi jogi bizottságának 2015-ös jelentése szerint jelenleg 561 menekült él Szaúd-Arábiában, de a nyilvántartásból az érintettek állampolgársága nem derül ki.

A licitbe Bahrein és Katar egyelőre nem szállt be.

A pontos számok megállapítása azért nehéz – ha nem lehetetlen – mert az biztos, hogy szírek már a konfliktus kitörése előtt is százezrével éltek, dolgoztak az Öböl államaiban, ahol a lakosság többsége bevándorló. A konfliktus kitörése után számos hír érkezett arról, hogy szírek tömegével igyekeznek az Öböl-országokba.  Mivel  másként nem lehet, ezt is nyilván munkavállalási vízummal, vagy egy munkavállalási vízummal rendelkező ember családtagjaként tették. Az 1953-as Genfi Egyezményt, amely a menekültek jogállását rendezi, és befogadásukat előírja egyik monarchia sem írta alá.

(Visited 131 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez