A szeretetteljes kapcsolat titka: babahordozás Afrikában

A babahordozás története hosszú, több millió éves múltra tekint vissza. Az ember felegyenesedésével szükségessé vált valamiféle hordozó eszköz. Szinte minden kultúrában megfigyelhető, hogy az édesanyák a hátukra, vagy a mellkasukra kötik a gyermeküket. A hordozás lehetővé teszi, hogy vigyázzanak gyermekeikre, miközben kezük szabadon marad, ezáltal a napi feladataikat is el tudják végezni.

Európában azonban úgy gondolták –  ahol a babakocsi térhódítása először elkezdődött -, hogy a hordozókendő a fejletlenebb civilizáció és a szegénység jelképe.

Manapság azonban számtalan tanulmány bizonyítja a kötődés, az egészséges gyermeklélek kialakulásában játszott fontos szerepét. A hordozott babák felmérések szerint jóval kevesebbet sírnak, mint tologatott társaik.

Afrikai nőknek mutattak egyszer európai és amerikai anya-gyermek viszonyt ábrázoló fotókat. Az egyiken a baba a hátán feküdt, az anya fölé hajolva beszélt hozzá. Az afrikai anyák felháborodtak: hogyan beszélhet a gyermekéhez az anya, miközben nem ér hozzá?!

IMG_2329

Kenyában próbálkoztak többször a babakocsi business fellendítésével, de ez hamar kudarcba fulladt, elsősorban az utak állapota, másodsorban a gyakorlatias gondolkodás miatt, hiszen miért rakná egy rideg dologba a gyerekét az afrikai nő, ha egy egyszerű és olcsó kendőben a hátukra kötözve is hordozhatja?

„Ez nem valami szép dolog. Mi Afrikában vagy hordjuk a gyerekeinket a hátunkon, vagy hagyjuk őket szaladgálni. Nem is tudnak úgy ülni, mint egy darab fa”- nyilatkozta a babakocsiról a 24 éves Wambui.

Amíg Európában az újszülöttről először a gyermeksírás jut az eszünkbe, addig Afrikában azt feltételezik, hogy a gyermekek ok nélkül nem sírnak. Ha egy kicsi az édesanyján lehet, érzi a testmelegét, illatát, szívdobbanását és az ő mozgásának ritmusára mozog, ez a fajta stimuláció segít abban, hogy a baba szellemileg testileg és lelkileg egyaránt megfelelően fejlődhessen. A második legsűrűbben lakott földrészen ezt igazán komolyan gondolják, hiszen Afrikában általában két féle nőt lehet látni: az egyiknek pocakban van még a babája, a másiknak a hátán. Van, hogy mindegyik helyen.

IMG_2330

„Vannak olyan, az elmúlt évszázadokban kialakult szokások, amelyek nem megfelelőek az afrikaiaknak. Nagy kihívás, hogy el tudjuk választani a jót a rossztól – mondja Carol Mandi, az EVE című kelet-afrikai női magazin szerkesztője.

Az, hogy az anyák a hátukon hordják a gyermeküket, nagyszerű szokás, ami segíti a babát, hogy érzelmileg biztonságban érezze magát, és az anyát, hogy kötődjön hozzá. A csecsemőgondozás egyetlen igazi módjának tekintik, hiszen a táplálék is kéznél van.

Fotó: Répásy Zsolt

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez