Az orosz demokrácia régebbi az amerikainál

Hallott már valaha Abram Gannibalról? Oroszországban sokan tudják, hogy ő volt Puskin egyik dédapja. Azt viszont még ott is kevesen gondolják, hogy köze van az évszázados orosz demokráciához – legalábbis a Központi Választási Bizottság elnöke szerint.

„Amikor amerikai kollégáimmal találkoztam és a demokratikus vívmányaikkal büszkélkedtek feltettem nekik egy kérdést: mikor alkalmazott először fekete ezredest az Amerikai Hadsereg?” – mesélte az állami TASZSZ hírügynökségnek Vlagyimir Csurov az orosz Központi Választási Bizottság elnöke.

A válaszadással bajban volt az amerikaiak jó része. Akik mégis megpróbálták, azok szerint a II. világháború előtt aligha lehetett fekete ezredese az Amerikai Hadseregnek. Valójában az első afro-amerikait, Benjamin O. Davist 1940-ben nevezték ti dandártábornoknak az Egyesült Államokban.

gannibal

Oroszországban bezzeg ez már jóval hamarabb megtörtént – emlékeztetett Csurov. Abram Petrovics Gannibal első feketeként 1740-ben kapta meg ezredesi címét Oroszországban. Afrikai arisztokrata gyermekeként elrabolták és I. Péternek ajándékozták. Mivel a cárt lenyűgözte a tehetséges gyermek, tanulmányaiban és karrierjében is segítette.

Csurov szerint Gannibal példája minden kétséget eloszlat, hogy az amerikai, vagy az orosz demokrácia-e a régebbi. Arra viszont már nem magyarázta meg, egy az orosz monarchia idején kinevezett fekete ezredes miért teszi demokratikusabbá Oroszországot az Egyesült Államoknál.

Képek: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez