Kényelmes moszkvai fotelekben a kelet-ukrajnai szakadárok vezetői

Éles szemű megfigyelők több olyan önkéntest is láthatnak Moszkvában, akik korábban a szakadárokkal harcoltak Kelet-Ukrajnában. Terepszínű egyenruháikat divatos öltönyre cserélték, hogy civil vállalkozásaikat fejlesszék. Vajon végleg visszavonultak? – tette fel a kérdést a The Washington Post cikke.

Alekszandr Borodajt a donyecki oroszbarát szakadárok miniszterelnökeként ismerjük még tavalyról. A korábbi magas beosztás ellenére tavaly október óta nem járt a kelet-ukrajnai területen. Az utóbbi időben tanácsadó cégét próbálja egyenesbe hozni, ami viszont az őt sújtó nyugati szankciók miatt nem egyszerű.

Nem ő az egyetlen a szakadárok prominensei közül, akit sűrűn látni mostanában az orosz fővárosban. Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népi Köztársaság korábbi miniszterelnökének, Marat Basirovnak több kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cége van, és előadóként is felbukkan üzleti rendezvényeken. Igor Girkin korábbi szakadár parancsnokot pedig újabban szélsőjobboldali nacionalistáknak tartott előadásokon lehet hallani.

Borodaj és Girkin nem Ukrajnában harcolt először. A Szovjetunió felbomlása után több etnikai konfliktusban is részt vettek, például a Dnyeszter-menti területen, Csecsenföldön, vagy Tádzsikisztánban. Ukrajna nem jelentett nekik többet egy újabb háborúnál – feltételezi Girkin egyik egyetemi évfolyamtársa, Alekszej Makarkin.

A híres önkénteseken kívül névtelenek százai is hazatértek már Oroszországba, akik viszont több problémát is okozhatnak. Politikailag igen sokszínű a társaság. Néhányuk kifejezetten ellenséges Vlagyimir Putyinnal szemben, mások keveslik a tőle kapott támogatást. Egyesek szerint ez akár instabilitást is szülhet. Ezzel egyidőben a Szövetségi Biztonsági Szolgálat százkilométeres árkot ásott az ukrán határon, hogy feltartóztassa a fegyvercsempészeket.

Mark Galeotti katonai szakértő azonban a visszatérő önkéntesek kisebb csoportja helyett inkább a katonák miatt aggódik. Ők ugyanis hivatásosokként harcoltak Ukrajnában, és sokszor tisztázatlan körülmények között estek el. Bár többen is cikkeztek arról, hogy a kormányzat anyagi kompenzációval próbálja elhallgattatni az áldozatok családjait, Moszkva komolyabb figyelmet nem fordít a hazatérő katonákra.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez