Ezért akarnak kivándorolni az oroszok

Csak az időjárás miatt elhagyná-e a hazáját? Sokan boldogan búcsút mondanának a hosszú zord teleknek Oroszországban – derül ki a legfrissebb közvélemény kutatásból. Megkérdezték a lakosságot: emigrálnának-e, és ha igen, miért?

Az orosz társadalom 13 százaléka emigrálna – állapította meg az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Intézet (VCIOM) legújabb felmérése. Az országos átlagtól azonban eltér a moszkvaiak véleménye. Közülük 17 százalék költözne külföldre.

Az Oroszországnak végleg hátat fordítók 38 százalékát a 18-24 évesek alkotják. Véleményüket az időseknek csupán 3 százaléka osztja. Az iskolázottság is befolyásolja a válaszokat. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek 23, míg az általánost végzetteknek csupán 4 százaléka menne el.

Érdekes módon legtöbben az időjárás miatt emigrálnának (12%), és csak 11 százalék az ország politikai és gazdasági helyzete miatt. Náluk is kevesebben távoznának a kormány döntései (10 %), az állami gondoskodás hiánya (9%), illetve a munkanélküliség és a szakmai előrelépés hiánya miatt (9%).

A külföldi vágyálmok eléréséért már tett is valamit a kivándorolni akarók 45 százaléka. Például elkezdtek tanulni valamilyen idegen nyelvet, vagy információkat gyűjtenek a lehetséges új tartózkodási helyről, stb. A moszkvaiak ebből a szempontból is eltérnek az országos átlagtól, közülük már 59 százalék készülődik komolyabban külföldre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez