Férje miatt nem léphet pályára az iráni női Futsal válogatott gólvágója

Niloufar Aradalan hetekig készült az Ázsia Futsal Bajnokságra, azonban drága férje nem járult hozzá, hogy külföldre utazzon, mert különben lemarad hétéves gyermekük első iskolai napjáról. A sportolónő azonban nem adja fel, és azt követeli az iráni hatóságoktól, hogy „védjék meg a női atléták jogait”. Erre azonban csekély esély van Iránban.

„Lady Goal” – így hívják hazájában a 30 éves labdarugónőt, aki az iráni Futsal válogatott legjobb játékosa és egyben legnagyobb sztárja. A Női Futsal Bajnokságot az idén Malajziában rendezik meg, ahol az ázsiai kontinens legjobb nemzeti csapatai lépnek majd pályára.

A torna hat napig tart. Aradalan azonban már szinte biztos abban, hogy nem lehet ott a rangos versenyen, mivel férje nem volt hajlandó aláírni papírjait, hogy megújítsa lejárt útlevelét. A sportolónő most az iráni hatóságok segítségét kéri, miután heteken át készült a tornára, hogy győzelemre vezesse csapatát és dicsőséget szerezzen hazájának. Szerinte igazságtalan, ami vele történik, és mindenki tisztában van azzal, hogy a nemzetközi tornára készül. Aradalan azt reméli, hogy az iráni hatóságok azért csak találnak valami megoldást arra, hogy kiutazhasson és részt vegyen a tornán, mivel ez a csapat és hazája érdekében is áll.

Az eset egyébként nem várt vitát váltott ki az országban. Egyesek szerint ami Aradalannal történt, az „családi ügy”, amit a nőnek és férjének kell rendeznie, és nem kellett volna nyilvánosságra hozni. A férj is így gondolja, ezért a nyilvánosság előtt nem volt hajlandó megszólalni. A férfi egyébként közismert sportújságíró Iránban. Mások azonban úgy vélik, hogy Aradalan megérdemelné, hogy kiutazhasson a tornára, mivel ő a válogatott legjobb játékosa, ráadásul sokat tett azért, hogy kijussanak a bajnokságra. A csapata pedig nagy bajban lehet nélküle, mivel ő az ügyeletes gólvágó.

A szigorú iszlám törvények azonban előírják, hogy a nők csak akkor hagyhatják el az országot, ha azt a férjük vagy apjuk, fivérük is jóváhagyja. Ehhez írásos engedélyt kell bemutatniuk a hatóságoknak, amin a férfi hozzátartozó aláírása szerepel.

311402-678f594a-5c2c-11e5-a52c-ee09a7006380

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez