Életbe léphet az iráni megállapodás

Végleg meggátolták az iráni nukleáris program korlátozásáról létrejött megállapodás elvetéséről szóló republikánus indítvány napirendre tűzését csütörtökön az amerikai szenátus demokrata tagjai, ami Barack Obama elnök legnagyobb külpolitikai győzelmét jelentheti, és megnyitja az utat a megállapodás végrehajtása előtt.

Ezzel a demokrata párti szenátorok biztosították, hogy elnöki vétó alkalmazása nélkül is életbe léphessen a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország), valamint Irán által július 14-én Bécsben megkötött atomalku.

A szenátus harmadszor szavazott a megállapodást elvető határozattervezet napirendre tűzéséről, de ezúttal sem volt meg a legalább 60 szavazat (56-42 volt az arány). Ha bármikor megszavazták volna, akkor is szükség lett volna a képviselőház jóváhagyására is, de a képviselőház – ahol a republikánusok szintén többségben vannak – egyáltalán nem szavazott az indítványról, a határidő pedig csütörtök éjfél volt.

A szenátusban mindhárom szavazáskor ugyanaz a négy demokrata szenátor szavazott igennel a republikánusokkal együtt: Charles Schumer, Bob Menendez, Ben Cardin és Joe Manchin.

A kormány már meg is kezdte a megállapodás végrehajtását. John Kerry külügyminiszter, a megállapodás egyik atyja bejelentette, hogy Stephen Mull külügyi államtitkár-helyettest nevezi ki főkoordinátornak az ügyben.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez