Buddhisták lemeze a toplisták élén Japánban

Egy időben a CD-lemez volt a legjobb, sőt egyetlen módja, hogy zenéinket tároljuk a digitális adathordozás előtt. A CD-eladás világszerte jövedelmező volt. Ma már kevésbé divatos, bár van néhány ország ahol még mindig divat. Japánban például buddhista szerzetesek CD-je az egyik legkelendőbb.

Ilyen ország például Japán, vagy Dél-Korea, ahol a CD-eladások még mindig jövedelmező üzletnek számítanak. Ennek oka egyrészt az, hogy az előadók albumai nem csak egy lemezt jelentenek, hanem rengeteg extrát, könyvet, képes-albumot, koncertkupont stb. tartalmaznak, amiért a rajongók megvesznek.

Nem meglepő tehát, hogy bár változik a helyzet Japánban, a CD-k még mindig jól fogynak, bár az értékesítés minden bizonnyal fogyatkozik, és csak idő kérdése, hogy a japán CD-ipar is elvesszen a süllyesztőben. Közben azonban jelenik meg néhány olyan alkotás, ami váratlanul arra ösztönöz mindenkit, hogy CD-t vegyen.

Itt van például az a lemez, amely buddhista szerzetesek által recitált megnyugtató szent szövegek gyűjteményét tartalmazza. Az említett album az Oricon (Japán egyik legismertebb zenei ranglistája) top 10-es listájában szerepel. A legfurcsább benne az, hogy ténylegesen könyvesboltokban értékesítették, nem CD boltokban. Ez gyakorlatilag egy CD-melléklet egy rövid szútrákat (szent buddhista szöveg) tartalmazó könyvhöz. A Kokoro wo Totonoeru Kouyasan no Okyou CD Book című lemezen szerzetesek hangosan recitálják a megnyugtató szútrák szövegeit, melyet egyébként okjó-nak neveznek japánul. Úgy tűnik, hogy a japán fogyasztók nagyon szeretik, ugyanis 50 ezer példányban kelt el.

Íme egy okjó:

Az okjó hallgatásának ugyanis, ha minden igaz jótékony hatásai vannak. Aki hallgatja azt mondja: megnyugtatja az idegeket. A könyv azt javasolja, hogy a CD-t játsszuk le a munkahelyen akkor, ha zsémbes főnökünk ránk telepszik. Ezen kívül segít elaludni. A használók szerint a háttérben hallható hangok segítik a nyugodt alvást. A legkülönösebb hatása azonban az, hogy állítólag javítja a fizikai erőnlétet. Az okjó hallgatása ugyanis hatással lehet a szívre és a testre, megnyugtatja a szerveket, csökkenti a feszültséget. Különösen ajánlott, ha az ember beteg, hiszen segítheti a gyógyulást.

Sajnos a japán amazon nem küld belőle a tengerentúlra, de az interneten találtunk okjót, amit meg is osztunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez