Mexikóban is gyűrűzik a Volkswagen-botrány

A Volkswagen cég az elmúlt hat évben 40 ezer olyan diesel autót adott el Mexikóban, amelynek a fedélzeti komputere a botrányos módosításokkal került forgalomba.

Ildelfonso Guajardo mexikói gazdasági miniszter ismertette, hogy a cég átadta az első olyan dokumentációt a mexikói kormánynak, amelyben a módosított software-rel forgalomba került autók listája szerepel.

Mint a napjainkban zajló botrányból ismert, az autógyár olyan műszerrel szerelte fel járműveit, amely a környezetvédelmi előírások érdekében tett méréseket meghamisítja: ez olcsóbb volt, mínt megfelelni az előírásoknak. ,,A cégnek válaszolnia kell a kérdésre, miért szerelte így a járműveit, és ez a gyár mexikói telephelyein történt-e”  – mondta a miniszter.

A Volkswagen cégnek két nagy gyára működik Mexikóban: egy összeszerelő üzeme Pueblában és egy motorgyára Guanajuatóban. Az Egyesült Államok által leleplezett öt modellből hármat Pueblában szereltek. A cég egyelőre nem nyilatkozott a történtekről Mexikóban, és nem közölte, hány érintett modellt szállítottak az Egyesült Államokba és Kanadába.

A mexikói környezetvédelmi hatóságok bejelentették, hogy megkezdték az országban forgalomba helyezett Volkswagenek átvizsgálását. Az azonban tény, hogy a mexikói környezetvédelmi előírások különböznek az amerikaiaktól, tehát nem biztos, hogy az Amerikában mért értékek a mexikói szintet is meghaladják. Ebben az esetben a latin-amerikai országban forgalomba helyezett VW autók nem számítanak környezetvédelmi szempontból problémásnak – mondják.

A Pueblában lévő VW-gyár az ország harmadik legnagyobb autógyára: idén augusztusig 324 ezer autót gyártottak. A gyártás 1964-ben kezdődött a VW-bogarakkal, és az autógyár fokozatosan a régió legjelentősebb szereplőjévé vált. Puebla mexikói állam GDP-je 25 százalékban az autógyártól függ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez