Kína first lady-je lenyűgözte az ENSZ-t

A kínai first lady jól ismert kedvességéről, isteni énekhangjáról és elegáns öltözködéséről. Hszi Csin-ping felesége, Peng Liyuan újra tehetségéről tett tanúbizonyságot: folyékonyan beszélt angolul.

Peng, a UNESCO fiatal lányok és nők oktatásáért felelős különmegbízottja angolul mondott beszédet az ENSZ „kezdeményezés a globális nevelésért” konferencián a hétvégén.

Peng asszony angol nyelvű beszédében lassan, de határozott hangon mesélte el, hogy apja hogyan hozott létre egy esti iskolát egy kis kínai faluban, hogy a helyiek tudjanak újságot olvasni és le tudják írni a nevüket.

„Mint a lánya tudom, hogy mit jelent az oktatás az embereknek, különösen azoknak, akiknél nem elérhető”- mondta Peng, aki hozzátette, hogy kezdeményezéseket indított a kínai oktatás fejlődéséért.

„A fiatal lányok és nők oktatása nagyon fontos, mert ők lesznek gyermekeink első tanítói. De a világon a nők több mint fele szegény, és 60 százalékuk nem tud olvasni”- mondta Peng. „Az oktatásban elengedhetetlen kelezni ezeket az egyenlőtlenségeket.”

Esetenként már lehetett arról hallani, hogy a most 52 éves Peng asszony, aki mester fokozatú zeneművészeti diplomával rendelkezik, folyékonyan beszél angolul, de az ENSZ konferencia volt az első alkalom, hogy nyelvtudása bizonyítást nyert nagyközönség előtt.

Tavaly márciusban, mikor Michelle Obama és lányai Kínában voltak és találkoztak Peng asszonnyal, amikor ellátogattak egy pekingi iskolába, Michelle azt mondta: Peng kiválóan beszél angolul, és élvezte a sok beszélgetést.

Kínában egyébként a nyelvi különbségek és a kiejtés nehézsége miatt a legtöbben nem beszélnek, vagy csak nagyon nehezen angolul. Az oktatás egyik fő problémája a nyelvtanulás, köztük az angol nyelv elsajátítása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez