Ezt ette Obama és Putyin az ENSZ-ben

Klopfold, vágd, hámozd! – hangzik valahol a háttérben, mielőtt sorra szólalnának fel egymásután az ENSZ Közgyűlés 70. ülésszakán a világ vezető politikusai. Szorgos kezek már két nappal korábban tüsténkednek, hogy elnöki ebédet tálaljanak 150 embernek.

Mielőtt Barack Obama, Vlagyimir Putyin, Hasszán Róhani és a többiek tegnap felléptek volna a zöld márvány pulpitusra, informálisan is beszélgethettek egymással egy ebéden. Hogy hogyan készül pontosan az elnöki menü, arról az ENSZ főszakácsát, Dan Lopezt faggatták az újságírók.

Mivel sokszor egy hattagú családban is nehéz mindenkinek tetsző fogásokat összeállítani, nem meglepő, hogy a tegnapi ebédet már januárban elkezdték megtervezni. A különböző kulturális és egyéni igények miatt a menü összeállításában jelentős szerepet játszanak a protokoll-osztályok.

Júniusra négy-öt félére szűkítették a lehetséges előételek, főételek és desszertek sorát. A végső választás egy négyórás kóstolás végén dőlt el. Mivel az ENSZ-ben a klasszikus francia konyhát részesítik előnyben, került az asztalra borjú pergamenhüvelyben, foie gras (kacsa-, vagy libamáj), filet mignont (a vesepecsenye végéből készült steak) és csirke mousseline (tejszínnel finomított hollandi mártással tálalt húsétel) is.

Az elnöki ebédet két nappal előbb kezdték elkészíteni, a sokéves tapasztalat és az alapos felkészülés ellenére az átlagosnál jóval izgatottabban. „Érthető, hogy az ebéd napján mindannyian idegesek vagyunk kicsit, mert rengeteg apró részletre oda kell figyelnünk. De persze tökéletesen oldjuk meg a feladatot és a váratlan helyeteket is. Fantasztikus csapatom van, akikre mindig lehet számítani” – nyilatkozta az ENSZ-ben 12 éve dolgozó Dan Lopez.

Persze a szakácsok, kukták és mosogatók munkája nem sokat érne a pincérek nélkül, akik gördülékenyen tálalják fel a fogásokat. Mohamed Maher főpincér erről azt mondta: „Óriási szerencse, hogy a világ vezetőit kiszolgálhatjuk. Olyan, mintha előtted volna az egész világ. Nagy megtiszteltetés ez, és mindent megteszünk, hogy elégedettek legyenek.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez