Halálraítélt albínó kenguruk Ausztráliában

Nem sok esélye van a túlélésre annak két kengurunak a vadonban, amelyeket nemrég sikerült lefényképezni a Donna State erdőben.

A rendkívül ritka albínó kenguruk egy genetikai rendellenségnek köszönhetik rikító fehér színüket, ami miatt könnyű prédájává válhatnak a ragadozóknak, mivel nem tudnak hatékonyan elrejtőzni a vadonban. Nem úgy, mint szürke vagy vörös társaik, akik gyakorlatilag belesimulnak a környezetükbe, és ezáltal észrevehetetlenné válnak a rájuk vadászó vadállatok számára.

A két albínó kengurut nyolc hónapja pillantották meg először, és szakértők szerint csoda, hogy még élnek. Csak idő kérdése, hogy mikor válnak áldozatul. A rókák és az Ausztráliában gyakran előforduló vadkutyák jelentik rájuk a legnagyobb veszélyt. De genetikai rendelleneségük miatt a bőrrák kockázatának is komolyan ki vannak téve, mivel köztudott, hogy Ausztráliában rendkívül erős a napsütés. Ráadásul az albínó kenguruknál már megfigyelték, hogy a hallásuk és a látásuk is rendkívül rossz, ami szintén nagyban befolyásolja túlélési esélyeiket.

Dean Sewell fotográfus azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a környéken élő kenguruknak más veszélyekkel is szembe kell nézniük. A területen ugyanis hamarosan egy szénbánya létesülhet, melynek ügye előrehaladott tárgyalási szakaszban van. A bánya pedig tönkreteheti természetes élőhelyüket, ráadásul a földalatti szénlelőhely bejárata körülbelül 500 méterre lesz attól a termőterülettől, ahol a kenguruk előszeretettel tartózkodnak élelemszerzés céljából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez