Putyint bojkottálta a NASA

Komoly dilemmával szembesültek a tévénézők hétfőn: Vlagyimir Putyinnak az ENSZ Közgyűlésben mondott beszédét, vagy a legújabb Mars-felfedezés bejelentését figyeljék-e. Sokak szerint nem véletlenül időzítették ugyanakkorra a két várva várt eseményt.

Sok tévéadó két részre osztotta képernyőjét hétfő délután. Az egyik ablakban az ENSZ Közgyűlésének 70. ülésszakát, a másikban a NASA sajtótájékoztatóját közvetítették. Az előbbit a tíz év után először az Egyesült Államokba látogató Vlagyimir Putyin beszéde, az utóbbit az a bejelentés tette jelentőssé, hogy folyékony sós víz nyomaira bukkantak a Marson.

Az orosz elnök felszólalását sorsdöntő eseményként harangozta be a hazai média. Sokak arra számítottak, hogy ezzel megváltozik Moszkva jelenlegi státusza a nemzetközi politikai porondon. Az Állami Duma egyik képviselője, Vjacseszlav Nyikonov egyenesen az ENSZ Közgyűlés központi elemének nevezte a Putyin-beszédet.

Éppen ezért szerinte „nem véletlen, hogy az Egyesült Államok egy olyan jelentős és egyedülálló dolgot, mint a Mars-kutatásról szóló NASA sajtótájékoztatót Putyin beszédével egyidőben rendezte.” A TASZSZ állami hírügynökségnek azt is elmondta, hogy: „A víz felfedezése persze hatalmasnak számított az egész angol nyelvű média számára. Ez azt jelenti, hogy a Putyin-beszédet agyon kellett csapni valami nagyon komollyal.”

Valójában nem Nyikonov (az orosz elnököt támogató párt, az Egységes Oroszország tagja és egyben az egykori szovjet külügyminiszter, Vjacseszlav Molotov unokája) volt az egyetlen, aki összeesküvést látott a hétfői eset mögött. Sok kommentelő is gyanakodott az interneten. Például az egyik Twitter-üzenet szerint: „100%, hogy Obama kérte őket (a NASA-t), hogy eddig várjanak.”

Hogy ez igaz-e, arról a Szabad Európa Rádió kérdezte meg a NASA információs osztályát. Az ő tájékoztatásuk szerint a bejelentés időpontját az a Nature Geoscience tudományos folyóirat határozta meg, melyben az űrkutatási központ korábban publikálta a Marson található folyékony sós vízzel kapcsolatos felfedezéseit.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez