Kormány nélkül Afrika legnépesebb országa

Hiába történt meg a hatalomváltás Nigériában a májusi választások után, több mint négy hónap elteltével sincs még új kormánya Afrika legnépesebb, 182 milliós lakosságú országának.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Muhammadu Buhari elnök tegnap, a függetlenség nemzeti ünnepén televíziós nyilatkozatban kérte türelemre nigériai honfitársait, mondván, ő már benyújtotta a tervezett kabinet listáját, ám meg kell várni a törvényhozás jóváhagyását. Bírálói azonban a szemére vetik, hogy – noha május végén elfoglalta posztját – a kormánynévsor elkészítésével egészen szeptember végéig várt, pedig az ország előtt álló megannyi kihívás inkább a közigazgatás és kormányzás hatékonyságának javítását sürgetné, semmint az időhúzást.

Kétségtelen, hogy a hatalmas nyugat-afrikai állam rengeteg problémával kell, hogy szembenézzen. A 72 esztendős új államfő, egykori tábornok például kampányában azt ígérte, hogy leszámol az északkeleti régióban véres támadásokat indító, szélsőséges iszlamista Boko Haram terroralakulataival, s véget vet a sok tízezer áldozatot követelő polgárháborúnak. Buhari a gazdaság felpörgetését is kilátásba helyezte, ám az elmúlt hónapok bizonytalansága, a kormányalakítás elhúzódása, s a fontos bevételi forrást jelentő kőolajárak zuhanása inkább elbátortalanította a külhoni beruházókat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez