Öt kislány robbantotta fel magát Nigériában

A merényleteket az észak-nigériai Maiduguriban hajtották végre, ahol legkevesebb 14 ember veszítette életét és 39-en megsebesültek.

Az öngyilkos merénylők egy helyi mecsetnél robbantották fel magukat, miközben a muszlim hívők éppen az utolsó, esti imára készülődtek. Szemtanúk és a hatóságok elmondásai szerint a robbantásokat végrehajtó személyek mind kilenc év körüli lányok voltak, akik öltözéküknek köszönhetően könnyedén és feltűnés nélkül el tudtak vegyülni a tömegben. A rendőrség közben jelezte, hogy 14 ember vesztette életét a robbantásokban, de félő, hogy a halálos áldozatok száma emelkedni fog. A mostani merényletet azután követték el, hogy a nigériai hadsereg kijelentette, nyerésre állnak a Boko Haram ellen vívott küzdelemben. A hatóságok szerint ezért minden bizonnyal a radikális iszlamista lázadó- és terrorszervezet állhat a mostani robbantások hátterében.

Maiduguriban legutóbb két hete csaptak le a szorongatott helyzetben lévő radikális iszlamisták, akkor több mint 100 ember életét sikerült kioltaniuk. Május óta pedig legalább 17 ezer ember halt meg a Boko Haram ámokfutásában.

Buhari elnök hivatalba lépése óta a nigériai hadsereg intenzívebb offenzívába kezdett, hogy leszámoljanak a terroristákkal. Ennek eredményeképpen pedig sok területet sikerült ellenőrzésük alá vonni. A terrorszervezetet azonban nem sikerült még felszámolniuk. A nigériai elnök ezért nemrég leváltotta az egész hadvezetést és új tábornokokat nevezet ki, bízva abban, hogy nekik végre sikerül rendet tenni az ország észak-keleti régiójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez