Ahol a béka a különleges csemege

Vientián, Laosz fővárosa, nem egy látványos szépségű metropolisz. Akadt olyan utazó, aki már rég elhagyta a várost, amikor valahogy kiderült, már járt a fővárosban, csak éppen nem vette észre. Kiss Róbert Richárd, az InfoRádió Világszám című műsorának műsorvezetője saját élményeit mesélte el a pénteki adásban. Elmondta, Vientián, noha nem New York, mégis igazi paradicsom egyeseknek: akik elvágyódnak a modern világból, itt otthon fogják érezni magukat. Könyvet azért nem árt vinni.

A franciák még 1893-ban foglalták el a mai Laosz területét, ahol az 1. század közepétől élnek lao törzsek, akiket hol a kmerek, hol a thaiok, hol a vietnamiak, majd végül a franciák igyekeztek – sikerrel – uralmuk alá hajtani. Rövid időszak volt az csupán, amikor a független Laoszban kikiálthatták a millió elefánt királyságát – írja a kozepsuli.hu.

l2

Laosz a II. világháború alatt átmenetileg japán gyarmat lett, majd visszatértek a franciák. 1946-ban a laoszi kommunisták azonban fellázadtak. Válaszul a nyugat megengedte az önállóságot, de csak úgy, ha királyság lesz az ország. A vietnami háború idején azonban – vietnami segítséggel – a kommunisták legyőzték a királyi csapatokat, a korábbi uralkodót átnevelőtáborba vitték egész családjával. Mindannyian itt haltak meg. Laosz manapság is kommunista ország, egy párt létezik, a Laoszi Népi Forradalmi Párt, amely megengedő politikát igyekszik folytatni.

l3

Laosz területén rengeteg elefánt él, némelyik szabadon, némelyik munkára fogva. Az ország lakossága keményen dolgozik, a legtöbben a mezőgazdaságban, főként a rizsföldeken. A helyiek táplálkozásában fontos helyet foglal el ez a gabona. Ám nem könnyű finomat enni, ha turista az ember. A kihalt és bizarr higiéniai körülmények között működő kifőzdék helyett érdemes a hotelek éttermében falatozni. Itt belekóstolhatunk a lao konyha specialitásaiba is, például megízlelhetjük a chips-szerűen vékony és ropogós marhahúscsíkokat. Noha Laosznak nincs tengerpartja, vietnami tengeri finomságok is kaphatóak, de az édesvízi halak, sőt a béka is népszerű. Különleges falatoknak számítanak még a különböző ízeltlábúak is.

l4

Az ország fővárosában, Vientiánban lassan megy az idő. A szuvenír árusok félóránként találkoznak egy-egy turistával, a széles utakon csak néha-néha halad el egy-egy jármű. A buddhista templomok mellett a város valódi látványossága a kommunista múlt emlékeit felidéző múzeum. Az 1975-ben kommunista uralom váltotta fel a monarchikus berendezkedést. Kaisôn Phomvihān lett az új, kommunista Laosz vezetője. A személyének szentelt múzeum látogatói megtekinthetik többek között a vezér vérnyomásmérőjét, pingpong ütőjét, de szemüvegét is. Az épület aulájában aranyszobor, a falakon fotók. A múzeumban láthatunk még tipikus lao házat, és az ország fő termékeit, gyógyszereket, ékszereket.

l5

Noha a laoszi Nemzeti Múzeum gyűjteménye egyáltalán nem lenyűgöző, mégis le kell adni a kamerát a belépéskor. Laosz történetének bemutatását a dinóknál kezdik, és a kommunista hatalomátvétel idején fejezik be.

l6

A Néphadsereg Múzeumában 20. századi fegyverek látványos gyűjteménye várja a látogatókat. Az épület előtt helikopter, tank is ki van állítva, előttük lokátor, mögöttük messze hordó ágyú. Azzal együtt, hogy mindenkit, aki belép a múzeumba, regisztrálnak, a múzeumot felügyelő katonák igen megengedőek, például félrenéznek, ha valaki fényképez.

Hallgassa az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez