Uganda, Afrika gyöngyszeme

Az afrikai kontinenst kettészelő, Egyenlítő-menti, Magyarországnál csupán két és félszer nagyobb ország még felderítetlen kincs sok turista számára. Természeti szépségei egyedülállóak a térségben, ezért is nevezte el Winston Churchill Afrika gyöngyszemének.

Uganda maga a Kánaán vadregényes tájaival, nemzeti parkjaival, európai szem számára különlegesen egzotikus természeti látnivalóival.

Az 1880-as években sikerült megfejteni a “fáraók folyójának” titkát, amire méltán lehetünk büszkék! Hiszen a hosszú ideig rejtélyes és vitatott kérdésre, hogy honnan ered a Nílus, számos kutató próbált választ találni, de többek között Samuel Bakernek és magyar származású feleségének, Sass Flórának sikerült. Az tehát, hogy a Nagy-tavak vidékén a Murchinson Falls természetvédelmi terület méltán híres állat- és növényvilágában, káprázatos vízeséseiben gyönyörködhetünk, még némi hazafias érzést is generálhat bennünk itt, Afrika szívében. Mellettünk vizilócsordák élik mindennapjaikat, miközben körülöttük krokodilok heverésznek százszámra. A fejünk felett marabuk, halászsasok köröznek zsákmányra várva. A part mentén elefántcsaládok eszegetnek békésen, és kafferbivalyok dagonyáznak a sártengerekben, osztozva a vaddisznókkal. Ha kellő kitartással felvértezve indulunk útnak, oroszlánokat is láthatunk.

Ebben a paradicsomi faunában csónakázhatunk a világ legnagyobb trópusi édesvizi taván és szemügyre vehetjük, ahogy Afrika leghosszabb folyója feltör a nyugodt és csendes Viktória-tó Jinja területén. A löszös domboldalban a szivárvány minden színében pompázó madarakat szemlélhetünk, amint alattuk nyugodtan napozik néhány nagyra nőtt varánusz.

A természet ekkor kezd eggyé válni belső valónkkal, és igazi, békés csodát élhetünk meg a világmindenséggel összefonódva.

Jókedvre derülhetünk a kismajmok vagy a csimpánzok csintalankodásától, majd ha meguntuk, tovább utazhatunk a Bwindi erdőbe, ahol még élnek és látogathatók a ritka hegyi gorillák.

Nem kell attól tartanunk, hogy a kellemetlen trópusi hőség megzavarja kirándulásunkat, hiszen a passzátszelek hűsítő áramlását folyamatosan érezzük. Uganda nagy része ezer méternél is magasabban fekszik, a Kelet-afrikai-magasföld szavannája uralja a tájat, így Uganda éghajlata kifejezetten kellemes. Az ugandai emberek segítőkészek, barátságosak, mély benyomást tesznek az utazóra.

Igazán vonzó, izgalmas momentum lehet életünkben az Egyenlítő átlépése, ahol megörökíthetjük azt a jelenséget, ahogy a víz a lefolyóban az Északi-féltekén az óramutató járásával megyegyezően, a Déli-féltekén pedig ellenkező irányban, míg az Egyenlítő vonalában forgásirány nélkül zúdul le.

A sokat szenvedett ország ma a kontinens egyik legbiztonságosabb országa, amely az idegenforgalom robbanásszerű fejlődése előtt áll. Kampala, a főváros igazi multikulturális metropolisszá fejlődött. Egymást érik az éttermek, plázák, night clubok, szállodák. Ha nyitott szemmel járunk, akkor egy fantasztikus ország életre szóló élményeivel gazdagodhatunk!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez