Kitüntetik Moszkvában Anthony Hopkinst

A 77 éves, Oscar-díjas brit színész a világ színművészetéhez való hozzájárulásáért kapja a Konsztantyin Sztanyiszlavszkij színházpedagógusról elnevezett díjat.

A Bárányok hallgatnak sztárja a világ színművészetéhez való hozzájárulásáért kapja a Konsztantyin Sztanyiszlavszkij színházpedagógusról (1863-1938) elnevezett elismerést – közölték a szervezők.

Hopkins a hajdani szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynökét játszotta az 1974-ben bemutatott, Lány a Petrovka utcából című filmben. A Sztanyiszlavszkij színházi díjat 1994-ben alapították, azóta 170-en kapták meg, jelenleg évente hét személyt díjaznak, egy-egy kimagasló hazai, illetve külföldi művészt, továbbá öt feltörekvő teátrumi művészt.

A hazai fődíjat idén Jurij Grigorovics koreográfusnak ítélték oda. A nemzetközi díjat megkapta már például Catherine Deneuve, Helen Mirren, Emmanuelle Béart, Isabelle Huppert, Daniel Olbrychski, Jeanne Moreau, Meryl Streep, Fanny Ardant, Harvey Keitel és Jack Nicholson.

A díj művészeti igazgatója, Zejnab Szeid-Zade elmondta az orosz hírügynökségnek, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére is jár pénzjutalom az elismerés mellé, idén a fődíjak esetében 2000 dollár.

Az elismeréseket december elején adják át Moszkvában az egy hónapig tartó Sztanyiszlavszkij-fesztivál záró eseményeként.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez