Menekülttáborban robbantottak az öngyilkos merénylők

Legkevesebb 37-an haltak meg és és több mint 50-en szenvedtek el sérüléseket, amikor öngyilkos merénylők felrobbantották magukat a Csádi-tó partján fekvő Baga Sola településen.

Az öngyilkos merénylők egy halpiacon és a település peremén található menekülttáborban léptek akcióba, ahol több ezer, a Boko Haram elől elmenekült nigériai tartózkodik. Szemtanúk három nagy erejű robbanásról számoltak be, egy a piacon, mig kettő a menekülttáborban történt. Más információk szerint a támadók öten lehettek, de ezt még senki sem tudta megerősíteni. Az eddigi hírek szerint 37-en vesztették életüket, köztük a támadók is. Legalább 50-en pedig megsérültek, őket egy helyi kórházban kezelik.

A csádi hatóságok a radikális iszlamista Boko Haram terror- és lázadószervezetet gyanúsítják a robbantások elkövetésével. A szervezet azonban még nem jelezte, hogy ő állna a merénylet hátterében.

Csádban a fokozott terrorveszély miatt a hatóságok pár hónapja szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. Ennek értelmében betiltották a nők számára a fejkendő és az egész testet tetőtől-talpig befedő ruhák viselését is. Korábban ugyanis fiatal lányok követtek el hasonló merényleteket az országban, akik robbanómellényeiket könnyedén el tudták rejteni a ruhájuk alatt, és a tömegben is észrevétlenül el tudtak vegyülni.

Csád egyébként tagja annak a regionális katonai összefogásnak, amely a Boko Haram felszámolására jött létre. A radikális iszlamista szervezet hat éve indított háborút a nigériai központi vezetés ellen, ebben már több ezer ember halt meg. A terroristák korábban többször is megfenyegették Csádot, hogy ha nem lép vissza az offenzívából, akkor merényletekkel állnak bosszút rajta.

Képernyőfotó 2015-10-11 - 8.04.28

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez